Een bladgouden kegel (Golden Cone) op een grasheuvel. Zo ziet de nieuwe rotonde op de N8 in Kluisbergen er vanaf nu uit. De Oost-Vlaamse kunstenaar Michaël Borremans werkte samen met architect Wim Goes om het kunstwerk van meer dan een meter groot te ontwerpen.
In 2020 werd in Kluisbergen gestart met de aanleg van de nieuwe rotonde op de N8, om de verbinding met de gemeente te optimaliseren. DE rotonde ligt op het kruispunt van de N8 met de N36 en de nieuwe ontsluitingsweg.
"De rotonde vormt het symbool als toegangspoort naar de Vlaamse Ardennen. Samen met de aanleg van het rondpunt speelden we met het idee van een kunstwerk als een soort landmark. Michaël Borremans deed zelf het voorstel om de binnenruimte van de rotonde als geheel aan te pakken.", vertelt schepen Lode Dekimpe.
kunst versus architectuur
Michaël Borremans nam contact op met architect Wim Goes. De architect moest even slikken toen hij het voorstel vernam.
"Kunst op een rondpunt is vaak een moeilijk gegeven. Maar tegelijk is kunst in een publieke ruimte natuurlijk ook erg belangrijk. Ik stond in voor het ontwerp van de rotonde, Borremans voorzag dit ontwerp van een sculptuur. De verhoging van de rotonde was belangrijk om rust te creëren in het blikveld van de passant. Het werk is landschappelijk. Heel eenvoudig, met bovenop een gouden toets. Het was een aangename samenwerking", besluit Goes.
Golden Cone
Het kunstwerk kreeg de naam Golden Cone en heeft een kegelvorm. Het is een motief dat Borremans uit één van zijn schilderijen haalde. De bronzen sculptuur kreeg een bedekking van bladgoud en een prijskaartje van 75.000 euro. Volgens schepen Dekimpe is het kunstwerk veel meer waard.
"Mijn werk is maar een klein element in het geheel. Het geeft een accent aan de gevel die groen is. De omgeving is druk, maar de rotonde vormt het rustpunt. Het budget was beperkt, maar soms moet je dingen doen voor de maatschappij. Dan moet je niet op je strepen staan qua verloningen en een zekere generositeit tonen. De heuvel met Golden Cone is een Borremans-Goes-kunstwerk. Het hoort samen.", besluit Borremans.