Het lijkt vanzelfsprekend dat een gebouw bovenop de aarde geplaatst wordt. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Waarom gebruiken we de aarde niet als tweede huid? Op die manier creëer je een gratis, performante isolatielaag én minimaliseer je de impact van het gebouw op de natuurlijke omgeving. Zonder ten koste te gaan van de daglichttoetreding. Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en Architectura, stelt enkele vragen aan architecten die voorstander zijn van het principe tijdens een gratis lezing op 11 mei 2023 in het kader van ARCHITECT@WORK.
Op 11 en 12 mei opent ARCHITECT@WORK opnieuw de deuren in Kortrijk Xpo. Het thema van dit jaar? Super Skin. Dit thema dekt heel wat ladingen. Je denkt meteen aan de buitenschil van gebouwen, toch gaat het thema veel verder dan dat. Niet enkel de buitenkant van een gebouw kan te maken krijgen met een Super Skin.
Super Skin
Dit thema focust ook op het gebruik van hoogwaardige, innovatieve en duurzame materialen, systemen en processen. Daarnaast omarmt ARCHITECT@WORK alle nieuwe technologieën die de steeds hoger wordende verwachtingen kan inlossen. Dit kan zowel gaan over de constructie zelf, de ruimtelijke planning of het productontwerp.
Ondergronds ruimtegebruik
Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare vierkante meters kun je ook ondergronds bouwen in plaats van in de hoogte. Deze technologie zorgt niet alleen voor meer ruimtelijk rendement. Het biedt ook op vlak van thermische en akoestische isolatie interessante voordelen.
Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en Architectura, organiseert hierrond een gratis seminarie ‘Aarde als second skin’. De sprekers van dienst zijn Tom Cortoos (BEEL architecten), Jan Keymis (Hippo architecten), Benjamin Denef (DMOA architecten) en Shana Debrock (Departement Omgeving). Naast hun visie op ondergronds bouwen, zullen er ook enkele projecten besproken worden.
Inschrijven
Het seminarie is gratis live of online te volgen. Inschrijven kan via de website van ARCHITECT@WORK.