Groen licht voor definitieve ontwerp The Sky in Kortrijk (C+S Architects, Linklab & Markland)

Het stadsbestuur van Kortrijk heeft unaniem een stedenbouwkundige vergunning toegekend aan studententoren 'The Sky'. Het Italiaanse bureau C+S Architects, pas nog bekroond met een Italian Architect of the Year Award 2022, stond in voor het nieuwe, definitieve ontwerp, in samenwerking met Linklab en Markland. Het resultaat wordt een unieke landmark van 53 meter hoog die Kortrijk op de kaart zal zetten. Niet alleen als studentenstad, maar ook als stad met een hart voor duurzaamheid en architectuur.

Projectontwikkelaar ION heeft de naam van de nieuwe woontoren – ‘The Sky’ – niet toevallig gekozen. “Met zijn 16 verdiepingen wordt het een van de hoogste gebouwen van Kortrijk en een absoluut pronkstuk”, zegt ION-CEO Kristof Vanfleteren. “Zo voorzien we bovenop het gebouw een groot dakterras, waar de studenten kunnen genieten van een 360°-zicht op de skyline van de stad en alle nieuwe groen op de site van Hogeschool Vives.” Aan de voet van ‘The Sky’ komt immers een nieuw park van 3.439 vierkante meter en wordt er volop ingezet op zachte mobiliteit.

 

Gevelpatroon

De gevel van de toren, die 192 studentenkamers en een reeks hybride multifunctionele ruimtes zal herbergen, is ontworpen volgens een patroon, waarbij het glas van de kamerhoge ramen wordt afgewisseld met ondoorzichtige delen. Die delen zijn vervaardigd uit een nieuw duurzaam materiaal: Dekton, dat een extreem goede kwaliteit, duurzaamheid en ontwerpflexibiliteit mogelijk maakt. De kroon van het gebouw en de begane grond kregen in het ontwerp een dubbel hoogte om de gemeenschappelijke ruimtes te accentueren.

 

Betonkernactivering

‘The Sky’ wordt ook een toonbeeld van duurzaamheid, wat het onder andere te danken heeft aan zogeheten 'betonkernactivering': een bouwtechniek waarbij er leidingen binnenin het beton worden gelegd, zodat het beton zelf kan worden opgewarmd of afgekoeld. “Enerzijds voorzien we zowel warmtepompen als een warmtekrachtkoppeling, zodat er veel minder gas zal worden gebruikt”, aldus Kristof Vanfleteren. “Anderzijds leggen we tijdens het gieten van het beton meteen al leidingen door de hele betonstructuur van het gebouw. Via die leidingen kunnen we dan op strategische momenten afkoelen of opwarmen op een heel energie-efficiënte manier. Zo doet het beton zelf dienst als buffer tegen te hoge of te lage buitentemperaturen."

De studententoren bevindt zich momenteel in de gedetailleerde ontwerpfase. Begin volgend jaar start de bouw van het project. Nog voor 2025 zullen de studenten hun intrek kunnen nemen in ‘The Sky’.

Bron: C+S Architects & ION
Deel dit artikel:
Onze partners