In het voorjaar van 2024 starten de werkzaamheden voor de duurzame en groene woonwijk Zillelande langs de Keirlandse Zillen in Mol. Ondertussen heeft de gemeente de bouwaanvraag voor de eerste 86 appartementen van het woonproject goedgekeurd. Om een volledig gasloos project te realiseren legt projectontwikkelaar CORES Development een BEO-veld van maar liefst 150 meter diep aan. Ontwerpers van het project zijn M2 Architecten, D&A architecten en OMGEVING.
Meer dan 50 jaar na de sluiting van de voormalige tegelfabriek NV Helsen Industrie krijgt de site op de Keirlandse Zillen een tweede leven. Projectontwikkelaar CORES Development start, na een intensief voortraject, in 2024 met de bouw van de eerste 86 appartementen. In totaal zullen er 350 appartementen plaatsnemen op de site van Zillelande. Het project wordt dus voornamelijk een residentiële woonbuurt, toch zullen er ook een aantal buurtondersteunende faciliteiten plaatsnemen zoals een kinderdagverblijf en een ruimte voor een vrij beroep.
Duurzame kaart
Aan de westelijke kant van Zillelande, dicht bij het centrum en het station, komen vier woongebouwen met in totaal 86 appartementen. De gebouwen zijn drie tot vier verdiepingen hoog en bestaan uit een mix van studio's en ruime appartementen met twee of drie slaapkamers. CORES Development wil met de appartementen die uitkijken op het nieuwe park bewoners aan te trekken die hun huidige woning willen inruilen voor een comfortabel en energiezuinig nieuwbouwappartement. Met de kleinere units mikt de ontwikkelaar dan weer op jonge koppels en vastgoedinvesteerders.
CORES Development trekt volledig de duurzame kaart open en wil de Zillelande volledig gasloos maken met behulp van hernieuwbare en energiezuinige alternatieven zoals warmtepompen, groendaken, regenwaterrecuperatie en ecologische corridors. De warmtepompen worden aangesloten op een BEO-veld dat maar liefst 150 meter diep in de grond geboord wordt. Bovengronds komen er enkele bezoekersplaatsen, ondergronds kunnen de bewoners veilig hun wagen parkeren. Daarnaast krijgt de wijk een autodeelsysteem en zullen er verschillende laadpunten voor elektrische wagens en fietsen voorzien worden.
nieuwe groene oase
Tijdens de eerste fase legt CORES Development ook een nieuw publiek park aan van meer dan één hectare. Dit park vormt het sluitstuk van een groene long die vanaf de Netevallei tot aan de spoorweg loopt en zal verschillende ontmoetingsplaatsen, sport- en speelzones en een fietspad bevatten. Centraal dient de vijver als buffer voor overtollig regenwater. Nadat het park aangelegd is zal de projectontwikkelaar het beheer en de eigendomstitel overdragen aan de gemeente.
"We zijn erg tevreden dat we mogen starten met de eerste fase van Zillelande. Mol krijgt er zo een van de meest innovatieve en aantrekkelijkste woonwijken van de Kempen bij. Tijdens de werkzaamheden blijven we nauw in contact staan met de gemeente en de buurtbewoners, zodat we hen goed kunnen informeren. De hinden zullen we zo veel mogelijk beperken.", besluit CCO van CORES Development Sophie Deprez.