Groen licht voor woontoren Sergison Bates architects op Leuvense Hertogensite

Resiterra kan van start gaan met de bouw van de nieuwe woontoren Hertog II. Het Leuvense stadsbestuur heeft zopas groen licht gegeven om de werkzaamheden voor te bereiden en ze na het zomerse bouwverlof helemaal aan te vatten. Hertog II zal 42 appartementen en twee penthouses tellen en is ontworpen door het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates architects

De Hertogensite, in de benedenstad in het centrum van Leuven, krijgt de komende jaren een grondige make-over. De gehele site, een stuk grond van bijna zeven hectare, wordt heringericht met nieuwbouwappartementen, groene ruimtes, projecten rond erfgoed en cultuurgebouwen. Ook de toekomstige podiumkunstenzaal zal zijn plek vinden op de Hertogensite. 


Zeshoekige woontoren

De woontoren Hertog II krijgt 42 appartementen en twee penthouses van 200 vierkante meter, verdeeld over in totaal elf verdiepingen. Op het gelijkvloers komen twee commerciële ruimtes. De toren is ontworpen door architectenbureau Sergison Bates, het bureau dat ook instaat voor de plannen van de podiumkunstenzaal. 

"De Londense architecten zorgen ervoor dat Hertog II zich inschrijft in de historische context van de site", zegt Olivier van 't Hof van projectontwikkelaar Resiterra. "De zeshoekige toren weerspiegelt de unieke geometrische vormen van enkele beschermde gebouwen in de onmiddellijke nabijheid."

Op de Hertogensite verrijst momenteel ook een woontoren van een andere Britse toparchitect. met name Hertog I ontworpen door David Chipperfield Architects.
 

2,5 hectare openbare ruimte

Naast de nieuwe woontoren voorziet projectontwikkelaar Resiterra ook een nieuw openbaar park, goed voor een totaal van 2,5 hectare openbare ruimte. Wirtz, een internationaal gerenommeerd landschapsbureau, maakte het ontwerp op. Het 1,6 hectare grote centrale stadspark met haar schuinaflopende ligweide richting Dijle-oevers vormt een centraal rustpunt. De gekozen boomsoorten garanderen een ecologische diversiteit. Op het nieuwe Sint-Raphaelplein voor Hertog II komen  twee horecazaken voor de buurt en de bewoners.

De bouw van de toren Hertog II start na het bouwverlof deze zomer. Tegen eind 2025 zouden de bewoners er moeten kunnen intrekken.

Bron: Belga, Resiterra
Deel dit artikel:
Onze partners