Groendaken een niveau hoger getild: biodivers en wateropvang

Omdat er bij stadsuitbreiding en verdichting veel biodiversiteit verloren gaat, is er meer en meer vraag naar biodiverse vegetatie op groendaken. Vertraagde waterafvoer om het rioleringsstelsel te ontlasten wordt steeds vaker opgelegd. Voor biodiverse groendaken onderzoekt De Boer Green de ideale oplossing. Met Oasis biedt De Boer Green een oplossing voor waterbeheer.

Jo Tourwe, manager Green:”We merken dat er vanuit architecten vraag is naar biodiverse groendaken. De huidige sedumvegetatie heeft maar een korte bloeiperiode en is daarmee niet optimaal voor wilde bijen, vlinders en zweefvliegen. Wat wel de ideale samenstelling is, is nooit onderzocht. Samen met Natuurpunt, KU Leuven en PXL Hogeschool zijn we daarom het project Zoemdak gestart. We zoeken nu een vijftiental testdaken om de optimale vegetatiesamenstelling te creëren voor een aantrekkelijk ecosysteem voor wilde bijen, vlinders en zweefvliegen.”

 

Optimaal waterbeheer

Groendaken fungeren als een spons en bufferen zo heel wat regenwater, maar uiteindelijk is de opslagcapaciteit beperkt. Met honingraatplaten worden tegenwoordig al grotere volumes regenwater gestockeerd. Het nadeel is volgens Jo Tourwe dat je zo echter een zwembad op je dak krijgt: “Als er 5 centimeter water op het dak staat en er zit ergens een lek: dat wil je niet meemaken. Omdat lekkende daken nog steeds voor problemen zorgen, hebben we in de Oasis-opbouw een oplossing gevonden. We plaatsen eigenlijk een soort ‘opvangbakken’ onder een groendak, maar het past ook onder zonnepanelen, terrassen of grinddaken."

Tourwe: "Het is een veilige manier om grote hoeveelheden water op te slaan zonder gevaar als er een lek is. Met debietregelaars wordt het opgeslagen water druppelsgewijs afgevoerd waardoor hoge pieken in de afvoer worden vermeden en de druk op het rioleringssysteem wordt ontlast.”

Bron: De Boer
Deel dit artikel:
Onze partners