Groene transitie vraagt om hydraulische inregeling

Hydraulische inregeling is cruciaal in de omslag naar een energieneutrale samenleving. Europa beseft dat, en ook in omringende landen zorgt regelgeving voor een wettelijk kader. België blijft achter, terwijl de technologie wel al klaarstaat. Caleffi, fabrikant van hydraulische oplossingen, wil daar ook haar steentje toe bijdragen.

De Europese Unie zet al een paar jaar in op de omslag naar een groene economie. Dat blijkt ook uit een richtlijn uit 2018 rond de energieprestatie van gebouwen. Die verplicht de lidstaten om een aantal initiatieven op te nemen in hun nationale wetgeving. Het hoofdstuk over verwarming zet sterk in op hydraulische inregeling bij projectbouw.

 

België loopt achter

De winst die regelsoftware met een variabel debiet kan boeken is immers enorm. Onderzoek in verschillende Europese landen toont een besparing van 10 tot 40 procent aan in gesloten verwarmingssystemen. Als je dan weet dat 60 procent van alle Europese huizen met zo’n systeem verwarmt, is de rekensom snel gemaakt. Onder andere Nederland heeft de noodzakelijke inhaalbeweging op het vlak van regelgeving al gemaakt (NTA 8800). België heeft daar nog wat werk voor de boeg.

 

Voortrekkersrol

“Caleffi wil hierin ook een voorstrekkersrol opnemen,” zegt Mauro Manfredi, Managing Director bij fabrikant Caleffi. Het bedrijf maakt deel uit van de stuur- en werkgroep Hydraulica bij het ATTB, met daarin diverse fabrikanten die dit thema eindelijk op de radar willen krijgen bij de diverse overheden en stakeholders. “Als we de Europese doelstellingen van 2030 willen halen, moeten we nu in actie schieten. Niet op het vlak van de technologie, want die is er. Zo werken we met een verregaande ontwerpsoftware ‘Caleffi Hydronic Design, powered by Hysopt’, waarmee installateurs hydraulische concepten goed kunnen doorrekenen. Daarin zitten ook al de concrete inregelcomponenten om de juiste plaats en instelling inzichtelijk te kunnen maken, op een heel efficiënte manier.”

“Wij hebben trouwens opgeleide techniekers in dienst om installateurs bij te staan,” vervolgt Manfredi. “Wij hebben dus de producten, de software en ook de kennis om die installateurs te begeleiden. Caleffi kan daarom ook het hele systeem ontzorgen, met ondersteuning vanuit de pre-engineeringfase tot aan de oplevering. Er vallen dus al heel wat drempels weg. Vooral het wetgevend kader om die verbeteringen door te duwen ontbreekt nu nog. Als we willen inzetten op duurzaamheid en ecologie, dan moeten we vol aan de bak door de juiste omstandigheden te creëren en denken aan codes van goede praktijk en kwaliteitsvolle opleidingen. Maar we moeten ook vereisten in lokaal beleid vastleggen.”

 

Sterren staan juist

Geen verplichting, geen controle, geen kennis, geen budget, geen tijd: installateurs geven verschillende redenen aan waarom hydraulische inregeling de afgelopen jaren nog geen hoge vlucht nam. Maar met de grote renovatiegolf die op ons afkomt, samen met de oplossingen die fabrikanten aanbieden, lijken de sterren nu wél juist te staan. “En daar hopen wij met onze boodschap aan de overheid ons steentje toe bij te dragen,” besluit Manfredi.

Deel dit artikel:
Onze partners