Groene woonsite Tuinen van Eden krijgt vorm in Wilrijk (hama architecten + Johannes Norlander Arkitektur)

In Wilrijk zijn eind vorig jaar de werkzaamheden gestart aan de residentiële buurt Tuinen van Eden. Hama architecten en het Zweedse Johannes Norlander Arkitektur tekenden de 250 wooneenheden, die zijn vormgegeven in gebouwen als individuen die samen een gemeenschap vormen. Triple Living voorziet de oplevering van de volledige woonsite in 2024.

Tuinen van Eden grenst aan de Krijgslaan en het Park van Eden in Wilrijk en is doorwaadbaar en geheel autovrij. Het project is het vervolg van een in 2018 gewonnen ontwerpwedstrijd voor AG Vespa, die in opdracht van Triple Living werd uitgevoerd. Op basis van een stedenbouwkundig schema van Secchi-Viganò architecten zijn hama architecten en Johannes Norlander Arkitektur samen verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en het ontwerp en de bouw van circa 250 wooneenheden en een ondergrondse parking.


Eenheid in verscheidenheid

Het naar het park afhellende terrein wordt geterrasseerd uitgevoerd, waarbij lage muurtjes die de bouwvelden omzomen de hoogteverschillen leesbaar maken. Het ontwerp voor de architectuur baseert op het idee van gebouwen als individuen die een gemeenschap vormen. Zij doen dit door de manier waarop zij de openbare ruimte vormen en door een sterke verwantschap in architectonische taal en materialisatie.

Gebouwen van verschillende schaal - in dit geval meer- en eengezinshuizen - vormen samen een gedifferentieerd geheel. Ook de openbare ruimte – ontworpen door Fris in het Landschap - is onderdeel van dit concept van differentiatie. Zo is er een buurtplein, een waterplein en een speelplein, een plek voor samen tuinieren en zuidelijk grenzend aan het Park van Eden, een plein met een paviljoen met zicht op de aangrenzende boomgaard.


Natuurlijk onderdeel van de omgeving

De ontwerpers hebben nauwkeurig gekeken naar de bestaande context en zijn specifieke eigenschappen om een nieuw stuk wijk te creëren, dat als natuurlijk onderdeel van deze context wordt ervaren. Vervlechtingen tussen open en bebouwd, verharding en groen, publiek en privaat scheppen plekken voor verschillende gebruikers bestaande uit bewoners en bezoekers van het aangrenzende park.


Duurzaam in breedste zin

Duurzaamheid gaat voor de ontwerpers in eerste instantie over het maken van een juiste en compacte stedenbouwkundige voetprint, het maken van rationele, flexibele en genereuze gebouwstructuren en toepassing van materialen die waardigheid uitstralen en mooi kunnen verouderen. In samenhang hiermee gaat duurzaamheid over de keuze voor zoveel mogelijk regionaal geproduceerde bouwmaterialen, duurzame energieopwekking (residentieel beo-veld voor de appartementen en lucht-water-warmtepompen voor de eengezinswoningen), de keuze voor een autovrije woonomgeving en een maximale vergroening met streekeigen beplanting en hemelwaterbuffering in een systeem van wadi’s doorheen heel de wijk en in aansluiting op het Park van Eden en het natuurreservaat Groen Neerland.

Bron: hama architecten
Deel dit artikel:
Onze partners