Grondige renovatie van het historische zwembad van Elsene voltooid

Het gemeentelijk zwembad van Elsene, een icoon in het hart van Brussel, heeft recent een omvangrijke renovatie ondergaan. D+H zorgde in samenwerking met Dejeond uit Luik voor de RWA en natuurlijke ventilatie in dit historische pand. Dit complexe project benadrukt de expertise van D+H in complexe ventilatiesystemen voor veeleisende omgevingen.

Het zwembad van Elsene, ingehuldigd in 1904, is het oudste zwembad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat nog in gebruik is. Het zwembad werd ontworpen door de architecten Alexandre Cooreman en Jules Rau en toont de typische 20e-eeuwse architectuur. Met een indrukwekkende metalen Polonceau-structuur die de zwembadzaal overdekt, neemt het een belangrijke plaats in het lokale erfgoed in.

Structuurproblemen

Jarenlang kampte het gebouw met verschillende stabiliteitsproblemen door vocht en infiltratie van het chloorwater, wat leidde tot beschadigingen aan de betonstructuren. De renovatie richtte zich op het oplossen van deze problemen en tegelijkertijd de infrastructuur te moderniseren om de duurzaamheid van het gebouw te garanderen.

Complexe oplossingen voor rookafvoer en natuurlijke ventilatie

Als onderdeel van de renovatie werd het glazen dak vervangen en werden nieuwe ventilatie-oplossingen geïnstalleerd. D+H motoriseerde 18 dakramen en 4 gevelramen met behulp van hun ZA-serie tandheugelmotoren en KA-serie kettingmotoren. Alle motoren werden uitgerust met een speciale WS-optie voor weerstand tegen corrosie en chloor, ideaal voor zwembadomgevingen.

Intelligent beheer van ventilatie en veiligheid

De motoren worden beheerd door de CPS-M modulaire besturingseenheid, een geavanceerde rookafvoercentrale die flexibel ventilatie- en rookbeheer mogelijk maakt. Natuurlijke ventilatie kan handmatig geactiveerd worden met één druk op de knop, terwijl een WRS regen-windsensor automatisch de ramen sluit bij slecht weer. In geval van brand wordt het rookafvoersysteem geactiveerd door drukknoppen of automatisch via lasersensoren die brand detecteren, wat een snelle respons en verhoogde veiligheid garandeert.

Conclusie

De renovatie van het zwembad van Elsene is een perfect voorbeeld van D+H BeLux's vermogen om gespecialiseerde oplossingen voor rookafvoer en natuurlijke ventilatie te integreren in historische structuren. Met hun innovatieve technologie en aanpassingsvermogen aan specifieke omstandigheden levert D+H BeLux een cruciale bijdrage aan zowel het behoud van cultureel erfgoed als de veiligheid en het comfort van de eindgebruikers.

Bron: D+H
Deel dit artikel:
Onze partners