Groot aantal geteste Promat-oplossingen bieden antwoord op specifieke situaties

De boodschap is duidelijk: het Belgische gebouwenpark is aan renovatie toe. De Vlaamse regering wil dat tegen 2050 bijna 3 miljoen woningen een ingrijpende renovatie ondergaan. Bij die vele renovaties is het van cruciaal belang om ook de brandveiligheid niet uit het oog te verliezen. Promat, specialist in passieve brandbeveiliging, is in staat om met een gevarieerd productgamma de meest uiteenlopende vragen van een passend antwoord te voorzien.

De passieve brandveiligheid is altijd een aandachtspunt, en ook bij een renovatie dienen alle bouwprofessionals hier rekening mee te houden. Natuurlijk speelt de wetgeving hier een sturende rol in, zegt Hendrik Sinnaeve, Technisch Commercieel Adviseur bij Promat: “Al is bij vrijstaande eengezinswoningen de regelgeving op dit moment nog vrij beperkt. In projecten die te maken hebben met bijvoorbeeld rijwoningen, meergezinswoningen of niet-residentiële gebouwen, zijn de eisen een stuk stringenter.” Ook de leeftijd van het gebouw speelt een rol. Bij oudere gebouwen zijn immers ook de preventiediensten van de brandweer betrokken partij en die kunnen bijkomende brandveiligheidseisen opleggen.

Als de specialist in de passieve brandbeveiliging is Promat natuurlijk een uitstekend aanspreekpunt om bouwheren, architecten, aannemers en installateurs bij te staan en te helpen tijdens een renovatie. “Omdat we kunnen terugvallen op onze jarenlange ervaring en expertise. Daarbij geldt als belangrijk voordeel dat onze oplossingen uitvoerig getest zijn. Klanten kunnen er dus op vertrouwen”, zegt Sinnaeve.

Geteste oplossingen

Zo heeft Promat veel specifieke en geschikte oplossingen voor zowel compartimentering als structurele bescherming bij renovaties. Deze zijn niet ‘te nemen of te laten’: renovatie staat heel vaak synoniem met maatwerk, aldus Sinnaeve. “In renovatieprojecten word je vaak geconfronteerd met ingewikkelde situaties, waar standaardoplossingen niet zomaar volstaan om een probleem op te lossen. Bij renovaties is het toch altijd een beetje bang afwachten hoe de bestaande structuren ooit opgebouwd werden.”

Sinnaeve: “Op basis van een of meerdere geteste oplossingen die we hebben, slagen we er in die specifieke gevallen nagenoeg altijd in om een passende én brandveilige oplossing voor te stellen. Bovendien is ons productgamma bijzonder divers. We kunnen terugvallen op meerdere materialen, zoals plaatmateriaal, spuitmortel of brandwerende verven. Afhankelijk van de concrete vraag, de technische omstandigheden en de budgettaire mogelijkheden gaan we samen met de klant op zoek naar de meest geschikte oplossing.”

REI

Het brandveilig maken van structurele elementen of dragende constructies – denk maar aan houten vloeren, platte of hellende daken – maakt een renovatieproject net dat tikkeltje complexer. Ook hiervoor biedt Promat oplossingen, die steevast REI-getest worden. Dat betekent: naast de thermische isolatie (I) en de vlamdichtheid (E) is ook de stabiliteit (R) hier onderdeel van een brandproef. “Door REI te testen gaan we de volledige vloer- of dakopbouw mee in rekening brengen en dus niet alleen de aangebrachte brandwerende bescherming. De dimensionering van de houten constructie zoals de balksecties, de tussenafstanden van deze balken en het type vloerplaat, speelt hierbij dan ook een rol”, gaat Sinnaeve verder.

“Dan zijn er twee geldige manieren om de brandweerstand aan te tonen. Als de balksecties binnen de geteste opbouw vallen – zoals beschreven in het toepassingsgebied van onze classificatierapporten – dan kunnen we de brandbescherming eenvoudig toepassen zoals beschreven in de technische fiche. Bij renovaties zijn er echter regelmatig afwijkingen, zoals kleinere balksecties of andere onderlinge balkafstanden. Dan doen we bijkomend beroep op de betrokken stabiliteitsingenieur voor bijkomende berekeningen, en dat volgens Eurocode 5 voor het dimensioneren van houtconstructies.”

PROMATECT®-100

Zo zijn er de geteste oplossingen met één PROMATECT®-100 plaat aan de onderzijde, voor REI brandweerstanden van 30 en 60 minuten. Wie een REI brandweerstand van 120 minuten wil, kiest voor een dubbele PROMATECT®-100 beplating aan de onderzijde. “Vaak is het voordeliger om met één plaat te werken, omdat je zo het bijkomende gewicht onderaan de vloerplaat beperkt. Elke kilo die we kunnen besparen, telt – zeker in oude gebouwen, waar het draagvermogen van de vloeren vaak beperkt is”, licht Sinnaeve toe. Ook voor een brandweerstand in neerwaartse zin heeft Promat een oplossing in huis, met name door een extra plaat bovenop de houten verdeelplaat aan te brengen. Meestal valt de keuze hierbij op de PROMATECT®-H platen, die een betere vochtbestendigheid en drukweerstand hebben.

Een andere uitdaging in renovatieprojecten, is het verzoenen van de vereisten op vlak van brandveiligheid met de esthetische en erfgoedkwaliteiten van het pand – denk maar aan oude pleisterplafonds, met een hoge decoratieve waarde. “Dit lossen we op door van bovenaf een REI60 brandbescherming tussen de balken te plaatsen”, aldus Sinnaeve. Natuurlijk is het Promat-plaatmateriaal ook perfect afwerkbaar. Indien gewenst kan er dus een mooi afgewerkt plafond afgeleverd worden met de Promat-platen.

Calciumsilicaat, brandveiliger dan gips

De sterkte van de Promat-platen zit hem onder meer in de gebruikte materialen. Zo is het plaatmateriaal vervaardigd uit calcium silicaat. Sinnaeve legt uit: “In vergelijking met bijvoorbeeld gipsplaten garandeert calcium silicaat een betere brandweerstand, maar vooral: een langere stabiliteit bij brand. Bij de meeste opbouwen voor het brandwerend beschermen van houten vloeren en dakconstructies werken we meestal met onze PROMATECT®-100 plaat. Dit is een onbrandbare (brandreactieklasse A1) vezelversterkte calciumsilicaatplaat, gebaseerd op de PROMAXON®-technologie, die speciaal ontwikkeld is voor het realiseren van wand-, schachtwand- en plafondconstructies met brandscheidende functie. Deze plaat heeft een glad oppervlak en is zeer mooi afwerkbaar.”

 

Bron: Promat
Deel dit artikel:
Onze partners