Gent krijgt tegen 2020 het grootste cohousingproject van België: in ‘Bijgaardehof’ komen 57 woonunits en een wijkgezondheidscentrum. Architectenbureau Bogdan & Van Broeck werkte het masterplan uit, samen met onder meer VK Architects & Engineers, dat ook instond voor energie-optimalisatie.
Het project ligt in Sint-Amandsberg, op een plek waar tot 1997 een fabriek van het metaalverwerkend bedrijf Malmar gevestigd was. Eerder kwamen er in de omgeving al een park, een woonkavel en kinderdagverblijf bij. Nu wordt de fabriek zelf ook aangepakt. Het perceel leende zich minder tot een klassieke verkaveling, maar bleek wel geschikt om compacte woonvolumes rond een gedeelde tuin te bouwen. Uiteindelijk zullen er 57 wooneenheden komen te staan, verspreid over drie tot vier cohousinggroepen.
Bijgaardehof is een geheel nieuw project, maar het industriële verleden van de site werd niet helemaal weggeveegd. De kenmerkende bakstenen muren en sheddaken werden zorgvuldig ingebed in een hedendaagse look.
Vijftig vergaderingen
Ook de bewoners en gebruikers konden hun zegje doen. In 2015 ging sogent op zoek naar mensen en organisaties die aan het project wilden meewerken. Meer dan 70 mensen toonden interesse om op de site te komen wonen. De uiteindelijk geselecteerde kandidaten werkten actief mee aan de uitbouw van het masterplan: op meer dan vijftig vergaderingen konden ze hun mening geven over zaken als de gedeelde ruimten, gezamenlijk parkeren en het te halen energieniveau.
Duurzaamheidsmeter wijken
Rond duurzaamheid werd een aparte werkgroep opgericht. VK speelde hierbij een sturende rol, door de duurzaamheidsmeter wijken op het project toe te passen. Dat liet toe om beter te definiëren wat duurzaamheid in Bijgaardehof precies moet betekenen, en biedt ook een hogere kwaliteit bij de uitvoering ervan. VK onderstreept ook dat het project werd benaderd op een integrale wijze, met samenhangende uitgangspunten en maatregelen.
Bijgaardehof zet dus intensief in op duurzaamheid: er zal gebruik worden gemaakt van hernieuwbare energie, die bovendien collectief opgewekt wordt, en van een thermisch net. De gebouwgebonden netto energievraag kan zo beperkt worden tot 20 kWh/m². En jaarlijks blijft het niet-hernieuwbaar primair energieverbruik er in de wijk onder de 70 kWh/m²/jaar.
In 2018 moeten de werken voor het project starten. In 2020 kunnen de 57 gezinnen hun intrek nemen in hun nieuwe woonst.