Het nieuwe schoolgebouw van PXL-MAD is niet alleen een architecturaal hoogstandje, ook op vlak van duurzaamheid werd de lat hoog gelegd in de Hasseltse kunstenschool. Voor de implementatie van al die duurzame technieken kon a2o-architecten rekenen op de hulp van boydens engineering. In de derde aflevering van onze architectura.be podcast lieten Wim Dieltjens van boydens engineering en Wout Sorgeloos van a2o-architecten hun licht schijnen op de duurzame aspecten van de gloednieuwe kunstenschool aan de Elfde Liniestraat.
De PXL Hogeschool stelde hoge eisen op vlak van verwarming en koeling. “De kunstenschool is volledig geklimatiseerd met een centrale warmte- en koudeproductie”, vertelt Wim Dieltjens van boydens engineering. “Warmte wordt geproduceerd met behulp van een bodemgekoppelde warmtepomp, terwijl de koeling gebeurt via geothermie. De bodem fungeert hierbij als het ware als een spons met een temperatuur van 10 °C. In de winter wordt die warmte aan de bodem onttrokken en via een warmtepomp doorheen het gebouw geleid. In de zomer kunnen we het gebouw op deze manier passief koelen zonder verbruik van elektriciteit. Dankzij de integratie van ventilo-convectoren kunnen we bovendien de verwarming en koeling afstemmen op de comforteisen van elke ruimte afzonderlijk, naargelang de bezettingsgraad. Op die manier zorgen we voor een duurzame invulling van het energieverbruik.”
Schadelijke stoffen afvoeren
Om een veilige werkomgeving voor de creatieve studenten te garanderen, zocht boydens engineering tevens naar een manier om de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens verschillende praktijkproeven duurzaam af te voeren. “Wanneer de studenten bepaalde materialen bewerken tijdens bijvoorbeeld etsen of printmaking, komen er stoffen vrij die zo snel mogelijk uit het gebouw moeten verdwijnen”, legt Dieltjens uit. “In het oude pand werden simpelweg de ramen opengezet of maakte men gebruik van een kleine dampkap, terwijl de lokalen nu correct worden geventileerd zoals in een industriële omgeving, geen evidentie gezien het onregelmatige gebruik van de leslokalen.”
Aanpasbaar gebouw
Niet alleen de technieken maken van de kunstenschool een duurzaam gebouw. Ook met de aanpasbaarheid van het gebouw in de toekomst werd rekening gehouden. “De kunstenschool bestaat uit een eenvoudige betonstructuur die een zeer lange levensduur heeft. We voorzagen in grote open ruimtes opgedeeld door mobiele wanden, die meerdere keren opnieuw kunnen ingericht worden zonder de basisstructuur te veranderen. Op die manier kan de school creatief omspringen met de beschikbare ruimte en zijn ook herinvullingen van het gebouw in de verdere toekomst mogelijk”, aldus Wout Sorgeloos.
Dit artikel werd geschreven op basis van de interviews die architectura.be afnam van Wout Sorgeloos (a2o-architecten), Ben Lambrechts (Hogeschool PXL), Rudi Gorissen (Wienerberger) en Wim Dieltjens (boydens engineering) in het kader van haar architectura.be podcast. Deze podcast kunt u, net zoals de andere podcasts van architectura.be, beluisteren op de website.
Deze architectura.be Podcast kwam tot stand dankzij volgende partners: KUBUS, partner in BIM voor ARCHICAD, Solibri & BimCollab. Assiver, verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in polissen voor architecten. En VELUX, partner in daglichtoplossingen.