Gunter Pauli (Blue Economy) breekt lans voor bamboe-architectuur

Gunter Pauli , auteur van de bestseller The Blue Economy, is ook een grote voorstander van bamboe als bouwmateriaal.  Speciaal voor Architectura.be schreef hij een column om architecten te overtuigen van de onmiskenbare voordelen van bamboe. 

"Toen ik op 31 mei 2000 de bouwvergunning voor het ZERI Bamboepaviljoen op de Wereld Expo 2000 in Hannover in ontvangst nam, was het een overwinning voor een bouwmateriaal dat nooit eerder onderworpen werd aan de rigide discipline van de Duitse bouwregels. Terwijl China al 3000 jaar met bamboe bouwt, Japanse tempels 500 jaar lang aardbevingen doorstonden en de Spaanse conquistadores bamboe in de 16de eeuw snel adopteerden als bouwmateriaal, werd het plantaardig staal bij de wissel van het millennium voor het eerst aanzien als een wonder. Alle wetenschappelijke tests naar flexibiliteit, compressie, trekkracht, brandzekerheid en verbinding werden op negen maanden door vijf Duitse wetenschappelijke instellingen zo overtuigend bevonden dat 6 miljoen mensen op hun sokken en blote voeten het mooie bamboeparket op de EXPO konden bewandelen.

Bamboe overtuigde mij dankzij de pracht van de structuren die Linda Garland in 1994 in Bali toonde. Een enorm gepassioneerde vrouw. Maar het is de jonge Elora Hardy die een nieuwe generatie van geniale designers aanvoert en van bamboe een goddelijk mooi materiaal maakt dat dankzij de technische vindingrijkheid van Jörg Stamm nieuwe dimensies krijgt. Maar wat mij bij bamboe altijd verrast, is hoe dit gras positief inspeelt op de basisnoden van de mens. Mijn koffieboerderij in Colombia had drie jaar na het aanplanten van de guadual twee nieuwe riviertjes, de humuslaag is na 10 jaar met 5 centimeter aangedikt en het bamboebos brengt een koele atmosfeer in een tropische regio. Het is een gras, dus na oogst groeit het opnieuw 25 meter. Een cyclus die zich herhaalt, misschien wel 70 jaar lang. Het is een symbool van zin in het leven.

Na het drama van Nepal en de zovele aardbevingen daarvoor, moeten wij de unieke kracht van bamboe centraal stellen om te dansen op het ritme van de natuur. Toen ik de Bhutanese overheid adviseerde over woningbouw, argumenteerde ik tevergeefs tegen de sterke lobby van de cementindustrie. Timphu, de hoofdstad van Bhutan, zal hetzelfde lot ondergaan als Kathmandu een paar weken geleden. Op basis van de bouwervaring met bamboe in Colombia met Oscar Hidalgo als pionier werden eenvoudige structuren opgezet die ofwel de crisis vermijden ofwel oplossing in crisistijd aanbieden. Een huis met twee verdiepingen kost niet meer dan € 15.000 en de noodsnelbouw in Ecuador biedt zelfs een basis onderkomen aan dat vijf jaar dienst doet voor minder dan € 1.000.

Bamboo beach houses voor de rijke supersterren belanden tot wel drie keer per jaar op de cover van Architectural Digest, maar eigenlijk is het dringend nodig dat de barefoot architecten en voorvechters van bamboe zoals Sven Mouton uit Gent de kans krijgen om hun visie in de praktijk om te zetten. In de spotlights of op voorpagina's. 

Toen in 2001 het Bamboepaviljoen van Hannover met dynamiet werd vernietigd, leek het tijdperk van bamboe het kortste ooit te zijn. Maar juist zoals bamboe (de momose-variëteit) als eerste na de vernietigende atoombom in Hiroshima terug een teken van (groen) leven gaf, kan het tijdperk van bamboe nu echt van start gaan. Spijtig genoeg zijn drama's zoals de aardbeving van Nepal een impuls die ons moet verenigen om te vernieuwen op basis van de kracht en de pracht van de natuur.”

 

Gunter Pauli is gastprofessor aan de School van Design, Faculteit Architectuur, Politecnico di Torino en onderricht systeemdesign. Sinds 1994 is hij een promotor van bamboe. Zijn werk leidde in Colombia tot de creatie van 250 ondernemingen en 7,000 jobs. Gunter schreef ook een paar fabels over zijn bamboe inzichten waaronder ""Why don't you like me".  Hij is auteur van het boek "De Blauwe Economie".

Deel dit artikel:
Onze partners