Uit het beton van de WTC-torens herrijst een nieuw kantoorcomplex onder de naam ZIN, dat de Brusselse Noordwijk hertekent. Onder het toeziend oog van opdrachtgever Befimmo staat het Brusselse architectenbureau 51N4E samen met Jaspers-Eyers en l’AUC in voor het ontwerp. Ook Saint-Gobain Gyproc® draagt zijn steentje bij aan de realisatie van het grootste circulaire kantoorgebouw van België.
ZIN, voluit ‘Zin In Noord’, omvat de renovatie en herbestemming van de voormalige WTC Torens I en II in de Brusselse Noordwijk. In het multifunctionele gebouwencomplex ontmoeten werken, wonen en ontspannen elkaar met behulp van een nieuw volume van 14 verdiepingen met dubbele hoogtes.
Het herontwikkelingsproject heeft een bovengrondse oppervlakte van ongeveer 110.000 m², waarvan 75.000 m² kantoren, 14.000 m² wooneenheden, 16.000 m² hotel, sportruimtes, horeca en handelszaken.
Tegen begin 2024 moet het project volledig opgeleverd en geïntegreerd zijn in het bestaand stedelijk ecosysteem. De verbondenheid van de verschillende functies (hotel, kantoren, appartementen en vrije tijd) zorgde ervoor dat de akoestische eisen hoog liggen. Zin In Noord ging omwille van de akoestische performantie van de Gyproc® gipsplaten, in combinatie met de EI 60 brandweerstand, in zee met Saint-Gobain.
Technische ondersteuning
Naast de akoestische redenen was ook de stootvastheid van de DuraGyp® en Habito® gipsplaten een extra troef in kantoorruimtes en hotels en andere ruimtes met hoge stootvastheidseisen. Daarnaast leverde Gyproc® binnen het project veel technische ondersteuning. Al van in het begin dacht Gyproc® samen met de verschillende partijen na over de meest geschikte systemen die voldoen aan de hoge eisen.
Het gebouw werd initieel ontworpen als kantoorgebouw. De ontwerpers maakten nu ook plaats voor een hotel en appartementen. Daar gelden strengere regels waar ook de materialen moeten aan voldoen. Daarnaast moeten alle systemen ook perfect passen binnen de bestaande structuur.
Gyproc® gipsplaten
Het nieuwe kantoorgebouw is ontworpen met een sterke nadruk op circulariteit en duurzaamheid. Een groot deel van het gebouw zal behouden blijven en de gesloopte elementen zullen een tweede leven krijgen. Daarnaast streeft het gebouw een BREEAM Outstanding-certificaat na en wil het gebruik maken van innovatieve technologieën en materialen om de impact op het milieu te beperken.
Gyproc® levert voor het project zo’n 165.000 m² gipsplaten met C2C-certificaat, verdeeld over 65.000 m2 Gyproc® A, 65.000 m2 Gyproc® DuraGyp, 15.000 m² Gyproc® Rf, 10.000 m² Gyproc® WR en 10.000 m² Habito®.
C2C staat voor Cradle-To-Cradle en betekent dat de gipsplaten van Gyproc® zorgen voor een toegevoegde waarde aan het duurzaamheidsengagement en -inspanningen. Daarnaast dragen de Gyproc® gipsplaten ook bij aan de circulariteit van het gebouw.