Hans Janssen (bold): “Door onszelf telkens opnieuw in vraag te stellen, blijven we scherp en gefocust”

Veelaert architecten en 8 office architects zijn samengesmolten tot bold architecten. Bold gaat in elk project, en op elk niveau, op zoek naar het ‘bold idea, zo luidt de slagzin. Zaakvoerder Hans Janssen en projectarchitect Wim Baert vertellen wat er schuilgaat achter de nieuwe naam in een interview met architectura.be.

Waarom hebben beide bureaus ervoor gekozen om de handen in elkaar te slaan? 

Hans Janssen: “In 2005 heb ik 8 office architects opgestart. We richtten ons voornamelijk op openbare projecten met realisaties zoals het Red Star Line Museum, de nieuwe inkomzone en roofvogelvolière in de Zoo van Antwerpen, het olifantenverblijf in Planckendael, maar ook sporthallen, retailprojecten en kantoorgebouwen. We zijn als bij toeval in contact gekomen met Veelaert architecten bij twee grote projecten in Antwerpen. Het eerste was de Dams, de herbestemming van de voormalige meisjesschool op de Meir tot residentieel complex. Heel snel daarna kregen we de kans om samen te werken aan de herontwikkeling van het oude postgebouw op de Groenplaats. Het klikte goed van bij de start en toen Jan vroeg om mee na te denken over de toekomst van zijn bureau, kwamen we al snel tot een overeenkomst. Dat heeft geleid tot bold architecten, ontstaan uit de fusie van onze twee vennootschappen, met mezelf en Rein Geens van 8 office als vennoten. Jan Veelaert is nog steeds actief binnen bold als ontwerper. In totaal tellen we nu een 25-tal medewerkers.”

“De projecten van onze beider bureaus waren erg complementair. Veelaert legde zich voornamelijk toe op residentiële- en retailprojecten buiten de stad, terwijl 8 office vooral binnenstedelijk werkte. Veelaert deed ook aan masterplanning, wat bij 8 office minder aan bod kwam. Door onze bureaus samen te voegen, kunnen we heel breed werken, wat een meerwaarde is voor onze medewerkers. De fusie is een geleidelijk traject geweest, dat pas volgend jaar voltooid zal zijn, met de verhuis naar onze nieuwe locatie in Berchem. Het was tegelijk de perfecte aanleiding om onszelf als bureau opnieuw in vraag te stellen.”
 

"Op zoek gaan naar het bold idea betekent niet meer of niet minder dan dat we bij elk project beginnen van een wit blad en tot een insteek willen komen die niet voor de hand ligt, die gedurfd is, maar zonder het alleen daarvoor te doen."

 

De nieuwe naam is niet zomaar gekozen. Jullie gaan er prat op in elk project op zoek te gaan naar het bold idea. Vanwaar die keuze?

Hans Janssen: “Tijdens de gesprekken over de fusie hebben we letterlijk de projecten waar we fier op zijn van de twee kantoren aan de muur gehangen en ons de vraag gesteld waar die fierheid vandaan komt. Dat bleek niet zozeer met de vorm of kleur te maken te hebben, des te meer met het idee dat we in dat project hebben kunnen integreren, waardoor we het naar een hoger niveau hebben getild. We vonden zo een gemeenschappelijke basis. Op zoek gaan naar het bold idea betekent niet meer of niet minder dan dat we bij elk project beginnen van een wit blad en tot een insteek willen komen die niet voor de hand ligt, die gedurfd is, maar zonder het alleen daarvoor te doen. Stoutmoedig dus, of bold.


Hoe komt die stoutmoedigheid tot uiting in de werkwijze van bold architecten?

Wim Baert: “Elk project wordt regelmatig kritisch onder de loep genomen in onze ontwerpstudio #boldstudio. Met de studio willen we een tunnelvisie vermijden, maar onszelf elke keer opnieuw in vraag stellen om the bigger picture of het bold idea van een project niet uit het oog te verliezen. Iedereen in onze ontwerpstudio is gelijkwaardig. We willen geen bureau zijn met één starchitect die alles beslist. Aan het einde van de rit haalt simpelweg het beste en meest gefundeerde idee het. Dankzij deze manier van werken doorbreken we de workflow van onze medewerkers en blijven we fris en gefocust, zowel in ontwerpfase als in uitvoering. Architectuur is uiteindelijk een passie. Ook klanten worden soms betrokken bij onze ontwerpstudio en we willen dit verder opentrekken naar andere disciplines.” 


Hoe zien jullie bold architecten verder evolueren?

Hans Janssen: “Groei is zeker en vast niet onze drijfveer. Op deze schaal vinden we het fijn werken. We hebben voldoende kennis in huis om als professioneel bureau naar buiten te treden, met ervaren mensen en de nodige slagkracht om elk project in België aan te kunnen. Nu zit het vooral in plezier vinden en breed gaan in de projecten die we aannemen. Die diversiteit en wisselwerking houdt het ook voor onze medewerkers boeiend.”


Wat zijn enkele belangrijke projecten waar jullie bureau momenteel mee bezig is?

“Om er enkele te noemen: de renovatie en uitbreiding van de kantoren voor Bank Delen in de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen zijn momenteel in uitvoering, net als Residentie De Dams. Op de Groenplaats werken we aan de herontwikkeling van het oude postgebouw tot winkels, kantoren en appartementen. Ons residentiële project Hortensiahof gaat volgende maand van start. In de Van Immerseelstraat is net onze basisschool voor de Joodse gemeenschap geopend. De komende maand kijken we uit naar de vergunning voor de herontwikkeling van de voormalige Confisserie Roodthooft in de Lange Leemstraat tot loftappartementen en kantoren.”
 


 

Deel dit artikel:
Onze partners