Wie van heinde en verre aangespoord komt, ziet meteen dat de eerste jeugdherberg van Hasselt een feit is. Het gebouw, dat vlak aan het station in amper elf maanden uit de grond werd gestampt, oogt weinig blits maar verhult topkwaliteit op alle vlakken. Het ervaren architectenbureau F.C.S. dat al eerder jeugdherbergen ontwierp, mag daarvoor pluimen op zijn hoed steken.
H voor 'Heel veel interpretaties'
Bij de brede overdekte inkomhal lopen we meteen langs de ‘H’ door. “Die steunkolom in de vorm van de ‘H’ is het eerste wat opvalt als je het gebouw betreedt,” vertelt architect Danny Windmolders van F.C.S. “De ‘H’ in de naamgeving is overigens interessant omdat ze multi-interpretabel is en origineler klinkt dan pakweg Youth Hostel Hasselt op z’n Amerikaans of het (te) Vlaamse en saaie Jeugdherberg Hasselt."
De inkomhal oogt ruim omwille van de vide die F.C.S. voorzag. Windmolders: “Op deze vide zijn we trots want het is een huzarenstukje om zoiets brandveilig te maken. Deze ruimte herbergt al het noodzakelijke faciliteiten op een zeer toegankelijke manier. Sanitair, drankautomaten en lockers bevinden zich tegenover de lange balie die volledig afgesloten kan worden door houten panelen.Toegankelijkheid voor mindervaliden loopt als een rode draad door ons ontwerp. Dat toont zich in de geautomatiseerde deuren, de sprekende lift en ruime doorgangen, maar evenzeer in details als de inkepingen in de balie voor rolstoelgebruikers, ribbels op trappen en afgewerkte deurklinken. Het gebouw is bekroond met het A+ label, het toegankelijkheidslabel van toerisme Vlaanderen.”
Hostel H of Home H?
Hostel H telt 120 bedden verspreid over 40 kamers. Een derde ervan is volledig rolstoeltoegankelijk. De grootste kamers zijn op zes personen voorzien en zeer groot in omvang. Kwatongen zouden zeggen dat het meer weg heeft van een home dan van een hostel. Windmolders nuanceert: “Hoewel het gebouw doordesemd is van toepassingen voor mindervaliden, zijn de kamers toch gezellig. Het typische oerdegelijke van een hostel is er zeker in terug te vinden. Ook de bouwstructuur is zeer rigide met asmaten voor de ruimtes die op 7,20m of 3,60m liggen. Afwisseling van grote en kleine ramen creëren dan weer een speelsere sfeer die past bij een hostel.”
Groene Sleutel
Op het gelijkvloers scheidt een op maat gemaakte schuifdeur de bar van de eetzaal. De eetzaal toont dat het bijna zestig meter lange gebouw ook een dwarse as heeft; de grote glaspartijen zorgen er immers voor dat je dwars door de zaal uitkijkt met aan de ene kant zicht op het plein en aan de andere kant op de sporen. “Behalve aan de noordkant is er overal zonwerend glas voorzien,” gaat Windmolders verder. “Technisch en qua duurzaamheid is het gebouw top: heel het dak zit vol met fotovaltaïsche cellen, de K-waarde ligt lager dan 30 en het gebouw is perfect luchtdicht. Hostel H behaalde niet voor niets De Groene Sleutel, een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven”. Op Windmolders’ uitleg is geen galm te horen; het gebouw behaalde immers akoestisch de hoogste norm.
Billboard in Hasselt
Met kleuraccenten is F.C.S. bewust zuinig omgesprongen. Windmolders & Co hielden het zowel in structuur als kleur behoorlijk sober. Windmolders: “Wit, betonkleur, zwart en hout zijn de voornaamste kleuren in de hostel. Men denkt vaak dat een jeugdherberg hip en flashy moet zijn, maar wij vinden van niet. De weinige hevige kleuren die wij gebruiken zijn overschilderbaar en zijn strategisch geplaatst, rekeninghoudend met slechtzienden die gebaat zijn bij felle kleuren op bepaalde plaatsen.”
Toch is er een plek waar kleur ten volle kan worden uitgespeeld. Het zes meter hoge venster in de gevel is als het ware een oog naar de stad. Het is een immens etalageraam voor kunst dat vanaf het station zichtbaar is vanop elk perron. De kunst die in deze “kunstbox” wordt afgebeeld, kan veranderen naargelang. Tegelijk kan het dienst doen als een billboard op z'n Amerikaans om Hasseltse evenementen in de picture te zetten. Het zal de beginnende hostel beslist geen windeieren leggen.