Hasseltse architectuurstudenten vliegen naar Kazachstan

Met de Multi-Comfort House Student Contest organiseert Isover een internationale wedstrijd speciaal voor architectuurstudenten. Vijf teams van de faculteit Architectuur van de UHasselt gingen de uitdaging aan om in zes maanden tijd hun versie van een veeleisend woonproject in Astana te ontwerpen. Twee van hen werden beloond met een (vlieg)ticket voor de volgende ronde in Astana.

Het beste ontwerp zal in de expozone van de ‘Expo Astana 2017 Future Energy’, een internationale tentoonstelling die draait rond duurzame energieontwikkeling, energieveiligheid en -efficiëntie en rationeel energieverbruik, worden gebouwd. Bedoeling van de wedstrijd was studenten uit te dagen en hun horizonten te verruimen. Hun ontwerp moest immers niet alleen passen in de typische Kazachse typologie van gebouwen, maar ook een antwoord bieden op de extreme temperaturen die er kunnen variëren tussen een barre -50°C tot 40°C in het zomerseizoen.

 

Hoogstaand niveau op de hoogste verdieping

Kristof Neyskens en Laura Wagemans, het enige duo naast vier trio’s, probeerden de jury te overtuigen met een origineel concept. “Wat ons project onderscheidt van de andere is dat wij werken met een serre-effect,” verklaart Neyskens. “Achter een grote gevel van glas hebben we een dikke zwarte muur voorzien. In de winter staat de zon laag en zal door het serre-effect de ruimte opwarmen. De zwarte muur zal nog eens extra warmte absorberen en afstaan.”

Een ander team probeerde dan weer optimaal gebruik te maken van de geografische ligging van het gebouw. Dorien Abts licht toe: “Astana bevindt zich in een steppegebied waardoor de wind er vrij spel heeft. Om de wind te breken, plaatsen wij onze woningen tussen twee bergflanken. Die zijn geheel artificieel en bestaan uit een getrapte stapeling van woonunits.”

Hoewel de jury lovend was voor de creativiteit die Neyskens’ en Abts teams aan de dag legden, vielen ze niet in de prijzen. Neyskes relativeert: “Wedstrijden zijn uiteraard om te winnen maar we doen dit in de eerste plaats om ervaring op te doen.” Het prachtige panoramabeeld over Hasselt vanuit de Skybar in het exclusieve Raddison Blu Hotel waar de prijsuitreiking plaatsvond, was alleen maar een extra bonus.

 

Spaghettislierten

Docent en architect Danny Windmolders die de winnaars mocht bekendmaken, was in elk geval fier op wat alle teams gepresteerd hadden en benadrukte nog eens extra de waarde van studentenwedstrijden als deze. Hoewel het close was met Abts’ team, besliste de jury toch de zilveren plak uit te reiken aan Marie Frioni, Michelle Vrolix en Lien Raskin. Hun concept, dat de jury ‘de Spaghettislierten’ doopte, werd gekenmerkt door een afwisseling aan sferen - een groene ruimte, een verharde ruimte, een groene ruimte,… - waarbij iedere woning van de twee sferen geniet – en viel op door zijn perfecte noord-zuidoriëntatie, zijn bouwbaarheid, zijn flexibele planning en de integratie van een voetgangersas.

 

Nomadenbestaan inspireert

Er was echter geen kruid gewassen tegen het ontwerp van Robbe De Geyndt, Nathalie Kavse en Philippe Breels. Inspriatie voor hun stedenbouwkundig concept haalden ze uit het nomadenbestaan met zijn karavanserais en joerten. Een karavanserai is een soort van overnachtingsplek voor karavanen die zich kenmerken door een grote binnenplaats, terwijl een joert een verplaatsbare woning in de vorm van een rond tent is waar traditioneel nomaden in huisden. Het wedstrijdreglement schreef zes tot acht bouwlagen voor, maar dat lapten het drietal aan hun laars. Het meed zelfs bewust hoogbouw door voornamelijk onder de grond bescherming te zoeken. Slecht één bouwlaag bevindt zich boven de grond. Tot slot bestaat het ontwerp uit verschillende binnenpleinen (een sportplein, een intiem plein, een groenplein, een bomentuin, enz.) met flexibele, diverse en ruimtelijke ‘flats’. 

Deel dit artikel:
Onze partners