Het startschot door het Hasseltse stadsbestuur voor de bouw van het nieuwe stadhuis is officieel een feit. Dit nieuwe gemeentehuis van Hasselt zal alle OCMW- en stadsdiensten centraliseren. Het ontwerp van Jasper-Eyers Architects en het UAU-collectief moet dan ook maar liefst 650 ambtenaren huizen. Hoog tijd voor een opsomming van de plannen.
Performant ontwerp voor hoge eisen
Hasselt koos voor het nieuwe stadhuis niet zonder reden voor Jasper-Eyers Architects en UAU: veel van deze architecten zijn jonge mensen met roots in Hasselt. Het ontwerp van deze architecten wordt gebouwd door Democo en Kumpen. De grootste uitdaging van het project was zonder twijfel de ruimtelijke uitdaging: het plaatsen van een groot, energiezuinig gebouw binnen de kleine ring van Hasselt. Het ontwerp slaagt echter met glans in zijn opzet: het nieuwe gebouw biedt 17000m2 aan werkplaats en heeft een isolatiewaarde van K19 en een energiewaarde van E29. Die lage isolatiewaarden zijn te danken aan zonnepanelen, een groendak en het gebruik van warmtepompen.
Goed begonnen is half gewonnen
De eerste steenlegging was eerder symbolisch: op de persconferentie hebben alle schepenen hun naam op een ankerplaat geschreven om de start van de werken officieel in te leiden. Aan deze eerste steenlegging gingen echter wel enkele maanden van grond- en afbraakwerken vooraf. Nu de 16 meter diepe betonnen versteviging van de bouwput er staat en de grond binnenin volop wordt afgevoerd, kunnen de bouwwerken starten. Alle voorbereidingen daarvoor zijn getroffen. Zo staan rondom de werf enkele stellingen waarover een buizensysteem loopt dat de grondwaterstand op peil houdt. Verder werd begin deze maand de eerste en grootste van twee bouwkranen geplaatst in de voortuin van de oude Rijkswachtkazerne. Van daaruit zal de kraan tot 2018 bouwmaterialen over het monument hijsen.
Hoe gaat het nu verder?
“De komende weken wordt de bouwput verder uitgediept tot acht meter onder het straatniveau en graven we de liftputten uit,” vertelt voorzitter van het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt (AGB) Marc Swyngedouw. “Daarna krijgt de bodem een laag zuiveringsbeton. Dit zorgt ervoor dat we in de bouwput proper kunnen werken. Dit jaar bouwen we ook nog een tweede bouwkraan op. Deze krijgt begin december een plaatsje op de werf zelf en zullen we gebruiken voor de effectieve constructie van het gebouw. Het nieuwe jaar zetten we in met het storten van de fundering van de kelder. Tegen de zomer van 2016 zijn de twee kelderverdiepingen klaar en gaan we met de constructie van de zeven bovengrondse etages van start. Zodra de ruwbouw verdieping drie bereikt, beginnen we ook al met de afwerking. Eind 2016 is de ruwbouw wellicht volledig klaar en in het voorjaar van 2017 is het gebouw wind- en waterdicht. Daarna werken we het interieur volledig af en start de buitenaanleg. Vanaf februari 2018 beginnen we ten slotte met het testen van alle systemen zodat het gebouw in de zomer van 2018 kan worden opgeleverd.”
Werfdoeken met toekomstbeelden
Om voorbijgangers een idee te geven van hoe het nieuwe stadhuis eruit gaat zien, is de werf ook aangekleed met nieuwe werfdoeken. Daarop staan de projectpartners en een aantal toekomstbeelden afgebeeld. De afgelopen weken toonden heel wat passanten en omwonenden interesse in de bouwwerken. Door de komende jaren deel te nemen aan Open Wervendag, wil de stad Hasselt hen graag op regelmatige basis een unieke blik achter de schermen gunnen. Ook het logo van Stad met een Plan is uiteraard op de werfdoeken vertegenwoordigd. Op www.stadmeteenplan.be kunnen Hasselaren en geïnteresseerden kijken naar belangrijke nieuwe bouwprojecten in Hasselt. Het nieuwe stadhuis vormt een van de symboolprojecten, naast de realisatie van de Blauwe Boulevard rondom de Kanaalkom, de herinrichting van de studentencampus met het nieuwe zwembad en studententorens, de uitbouw van een veiligheidssite nabij de nieuwe gevangenis en de vernieuwing van de stationsomgeving.
Geïnteresseerd in de vooruitgang? Op de website www.stadhuis2018.be kan iedereen beelden bekijken van de werf. Elke dag worden enkele foto’s gemaakt, die uiteindelijk bij de opening van het nieuwe gebouw worden omgevormd tot een mooie timelapse.