Er staat een ambitieus project voor de stationsbuurt in Hasselt in de steigers. Met b-hive wil projectontwikkelaar Mango Projects, in samenspraak met Stad Hasselt, de buurt een tweede jeugd geven en tot de nieuwe ‘place to be’ uitbouwen. De naam b-hive werd niet zomaar gekozen. De site is als een bijenkorf: een dynamische thuishaven. Duurzame energie, betaalbaar wonen, mobiliteit en een focus op groen vormen de pilaren van dit project. Voor het architecturaal ontwerp werd beroep gedaan om het Hasseltse bureau a2o.
Vandaag is de Bampslaan in Hasselt niet meer dan een verbindingsweg tussen het station en het stadscentrum. Maar daar komt binnenkort verandering in: het project b-hive is een eerste schakel in een keten van vernieuwingen waarmee de volledige buurt een nieuwe vibe krijgt. In de nabije toekomst krijgt ook de Bampslaan zelf een nieuwe invulling, waarbij sterk ingezet wordt op vergroening, een hoge verblijfskwaliteit en nieuwe mobiliteit.
“B-hive past hier perfect in. Dankzij dit project kan de Bampslaan ter hoogte van de overgang Stationsplein-Bampslaan ook fors verbreed worden. Dat geeft ruimte om hoogstammige bomen aan te planten. Zo vergroent het straatbeeld en krijgt de toegang tot de stad vanuit het station het elan dat Hasselt verdient”, klinkt het bij de projectontwikkelaar.
Betaalbare woonmix met maximale lichtinval
Mango Projects streeft naar een kwalitatieve maar betaalbare woonmix voor gezinnen, starters en studenten die graag alles dichtbij hebben. “Vanuit de hogere etages van het kopgebouw op de hoek van het Stationsplein en de Bampslaan heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Omdat een goede mix belangrijk is voor een gezond woonweefsel, voorzien we naast de klassieke een-, twee- en driekamerappartementen ook studio’s en enkele studentenkamers. Bijna alle appartementen hebben bovendien een zuidgericht terras, al dan niet overdekt”, legt Manu Renard, bestuurder bij Mango Projects, uit.
“De interieurarchitecten van Archideux werkten elk appartement verder uit op maat van de beschikbare ruimte en de noden van de doelgroepen. In deze ontwikkeling vind je ook units met een privétuintje, ontworpen door de gerenommeerde landschapsarchitect Wirtz International. Omdat het om een groot project gaat, vonden we het belangrijk om ook een collectieve groene daktuin te voorzien, boven op de vierde verdieping.”
Op het gelijkvloers aan het Stationsplein en de Bampslaan wordt er maximaal ingezet op activiteiten die het lokale weefsel ondersteunen. Zo zal er een Grand Café komen met brasserieallures en eventueel coworkingruimtes of andere hedendaagse werk- of dienstgerelateerde functies.
Ecologisch voorbeeldig en ambitieus
B-hive moet een referentie worden op het vlak van ecologie. “We zetten volop in op hernieuwbare energie. In heel het gebouw kiezen we resoluut voor de meest geavanceerde technieken: geothermische energieopwekking uit grondwater (KWO – koude-warmteopslag), gecombineerd met vloerverwarming, state-of-the-artliften, waarbij energie geregenereerd en in het net gebracht wordt, en zonnepanelen die we slim inzetten om de energiefactuur tot een minimum te herleiden”, aldus architectenbureau a2o. “Hierdoor haalt geen enkele woongelegenheid energie uit fossiele brandstoffen. We gaan voor een futureproof gebouw, dat ook in de toekomst de energiefactuur laag houdt”, voegt Angelo Liburnivan Mango Projects toe.
Er is niet alleen aandacht voor duurzame energie, maar ook voor een modern mobiliteitsplan. “We omarmen een nieuw soort mobiliteit. We investeren in laadpalen, plaatsen voor deelwagens en een aparte lift voor tweewielers en buitenmaatse fietsen. Daarnaast voorzien we een hobbyruimte waar je je eigen fiets kan herstellen.”
Groene buurt
Een nieuw bouwproject lijkt de vergroening van de buurt tegen te spreken, maar dat is niet het geval volgens de ontwikkelaar. “Nu is 100% van de projectgrond nog privaat domein. Als we klaar zijn, zal 55% publiek toegankelijk en groen zijn. We gaan ook van 68% naar 45% bebouwing. We maken werk van nieuwe doorsteken en transformeren samen met Stad Hasselt de Bampslaan tot een echte laan, met bomen en andere groene accenten. Zo creëren we naast ‘de groene boulevard’ een tweede groene verbinding tussen het station en de binnenstad”, vertelt Daphné Janssens van Mango Projects.
Stadsinbreiding
Met b-hive wil Mango Project inzetten op een nieuw soort ontwikkeling: “Dit project werkt in de hoogte en laat daardoor extra ruimte op de grond voor groen. Met deze manier van bouwen kijken we naar de toekomst. We focussen op ‘stadsinbreidingen’, we zorgen voor nieuw leven waar het nodig is en we vermijden het aansnijden van groene gebieden.”