Heibel over nieuwe isolatienorm: "Huis bouwen wordt tot 10 procent duurder"

In De Morgen verscheen op 19 november een artikel waarin Bouwunie waarschuwt dat een huis bouwen 5 tot 10 procent duurder zal worden. De sectororganisatie haalt de strengere isolatienorm die van 2021 zal gelden aan als reden. CD&V wil de norm versoepelen.

“Sommige nieuwe huizen hebben driedubbele beglazing, dubbele dakisolatie en de dikst mogelijke spouwmuurisolatie. Toch volstaat dat niet om de toekomstige isolatienorm te halen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. in het artikel in De Morgen.

Sinds 2018 moeten alle nieuwe woningen in Vlaanderen aan twee energienormen voldoen. Niet alleen aan het E-peil, dat de energiezuinigheid meet, maar ook aan het S-peil. De S in de benaming is een verwijzing naar de ‘schil’, zeg maar de buitenlaag van een woning. Het is een indicator voor de energie die nodig is om de temperatuur in de woning aan te houden en zware afkoeling of oververhitting tegen te gaan.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil verlaagd van 31 naar 28. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, dikkere beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben. Volgens Bouwunie zal een nieuwbouwwoning daardoor minstens 5 procent duurder worden. “Een op de vier aannemers rekent zelfs op een meerprijs van 10 procent”, zegt Waeytens op basis van een enquête bij de leden. Dat gaat over 10.000 tot 20.000 euro per woning.


Bunker

De vraag is of de maatregel zijn doel niet voorbijschiet. Het gevaar is dat mensen een groter deel van hun budget moeten besteden aan hun ruwbouw, waardoor ze minder geld overhouden om te investeren in duurzame energiesystemen op basis van hernieuwbare energie. Mogelijk kiezen ze dan eerder voor een goedkopere condensatieketel dan voor een duurzame warmtepomp.

De vrees is ook dat ramen in bouwplannen drastisch moeten worden verkleind. Ramen hebben een grote invloed op het S-peil. “Toen de huidige norm in 2018 werd ingevoerd, was die al streng. De beschikbare technologieën en materialen zijn de voorbije jaren onvoldoende geëvolueerd om nu al een nieuwe aanscherping te verantwoorden”, zegt Waeytens. “Het efficiëntste wat men kan doen, is de ramen kleiner maken. Maar wie woont er nu graag in een bunker?” Vandaar de vraag van de Bouwunie om een verstrenging eerst grondig te bestuderen.

Wie de norm niet haalt, kan bij het Vlaams Energieagentschap een afwijking aanvragen. Maar volgens de Bouwunie zijn de randvoorwaarden voor zo’n afwijking streng. Een andere optie is de eenmalige boete betalen die vasthangt aan een overschrijding. Die wordt bepaald op basis van de grootte van het huis en de afwijking van de norm, en kan oplopen tot duizenden euro’s.


Niet blind doorduwen

CD&V wil de geplande verscherping herbekijken. Zeker nu de afschaffing van de woonbonus de prijs van een nieuwe woning al fors hoger heeft gemaakt.

Lees de rest van het artikel hier.

Bron: De Morgen
Deel dit artikel:
Onze partners