Met een hoogte van 70 meter transformeert de Heldentoren, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek, de skyline van Knokke-Heist en vermengt het de natuurlijke schoonheid van de kust met het stedelijke leven. De toren, gelegen op de historische locatie van het Grand Hotel-Casino Kursaal, biedt appartementen, winkels en restaurants met een adembenemend uitzicht op de Noordzee en het achterland.
De Heldentoren is een ensemble van drie bouwvolumes die samen een stedenbouwkundige compositie vormen: een toren van 20 verdiepingen met 43 appartementen, een gebouw van 7 verdiepingen met 10 appartementen en een kleiner paviljoen met een appartement. Beide woontorens hebben een sokkel waar plaats is voor horeca en retail. Het derde laagbouwpavilioen is bestemd voor horeca. Een ondergrondse parking verbindt de drie delen.
Dit project kadert in het stedelijk ontwikkelingsplan ‘Herinrichting Inkom van Heist' dat bestaat uit de heraanleg van het Heldenplein met de bouw van een ondergrondse parking, de heraanleg van het Vissershuldeplein, en de omvorming van de Elizabetlaan tot een aangename wandelboulevard. De Heldentoren is een architecturaal baken dat verbindt, de lokale identiteit versterkt en nieuwe investeringen aantrekt.
Het bouwvolume van de hoogbouwtoren is opgevat als een stapeling van horizontale volumes van drie lagen, met daartussen telkens een insnoering van twee lagen. Dit geeft een compositie van horizontale elementen, die een contrapunt vormen met de verticaliteit van de toren. Dit principe geeft de toren een horizontale geleding, die aansluit bij hoogtes in de context, enerzijds de laagbouw van Heist-centrum, anderzijds de middelhoogbouw van de Elizabetlaan en de Dijk, en tot slot het gewenste torenaccent in de skyline. De horizontale volumes worden naar boven toe steeds korter, zodat aan de westelijke zijde een vertrapping en verjonging ontstaat.
Het beeld van de gevel wordt bepaald door de horizontale balkons en randen, die voorzien zijn van een keramische bekleding met een onregelmatig reliëf in donkere kleur zodat het volume tijdens de dag meerdere speelse schakeringen krijgt afhankelijk oriëntatie en zon- en daglicht. In de tweede lijn liggen de aluminium kaders eveneens in donkere kleur voor de raam- en deuropeningen, met schuivende en draaiende delen. De vaste geveldelen zijn bekleed met eenzelfde keramische gevelplaat als de vooruitgelegen balkons.
Het reliëf in de keramische panelen is speciaal op maat van het project gemaakt waarin een subtiele en speelse golfbeweging in uurwijzerzin is verwerkt als een knipoog naar de golfslag van de Noordzee op het strand enkele tientallen meters verderop. De panelen hebben een donkere kleur met een hint van blauw zodat de reflectie van de zon en de wolken op het geglazuurde oppervlak van de keramiek een blijvend veranderend beeld heeft van de Heldentoren doorheen de dag en de seizoenen. Deze innovatieve aanpak combineert esthetische schoonheid met een hoge functionaliteit en garandeert duurzaamheid en veerkracht in het kustklimaat van zand, wind en zout water.
Ruimte, licht, zicht... en kwaliteit. Dat zijn de fundamenten waarvan elk appartement in de Heldentoren kan genieten. Dankzij de slankheid van de toren genieten de meeste appartementen van zicht op zowel het noorden als het zuiden. Een unieke aanpak die zorgt voor lichtrijke ‘doorkijkappartementen’.
Zeezicht en licht zijn de hoekstenen van elk appartement. Aan de ene zijde kijken ze uit over de kust, aan de andere zijde de stad en de polders. Grote ramen met balkons omkaderen dit poëtische landschap, waardoor de grens tussen buiten en binnen, vrijheid en geborgenheid vervaagt. Elk detail is ontworpen om een uitzonderlijke woonervaring te bieden, waarbij comfort wordt gecombineerd met geavanceerde duurzaamheidsmaatregelen, zoals geothermische energieopslag, driedubbele beglazing en regenwaterrecuperatie.
Het gebouwontwerp, met zijn modulaire gevelopbouw waarbij het buitenschrijnwerk in het vlak van de keramische gevel staat, bracht enkele technische uitdagingen met zich mee. Er werden specifieke oplossingen ontwikkeld om het buitenschrijnwerk te kunnen verankeren aan de achterliggende betonstructuur, en de continuïteit van de thermische schil te garanderen.
Bij de bouwtechnische uitwerking van de gevels werd bijzondere aandacht geschonken aan uitdagingen die eigen zijn aan bouwen in de hoogte aan de kust zoals zout, wind en zand. Er werd in de gevelsluiting uitsluitend gebruik gemaakt van onderdelen met een hoge corrosieklasse, de verankering van elk onderdeel is tot in detail ontwikkeld en berekend, en glaspanelen en aluminiumafwerkingen werden met zorg geselecteerd om een langdurige kwaliteit te garanderen.
De dimensies van alle gevelelementen zijn tijdens meerdere coördinatierondes nauwkeurig op elkaar afgestemd. Hierbij vormden de gebogen vormen in grondplan tijdens de uitvoering een bijkomende complexiteit om alle uitlijningen correct te bewaken. De elegante uitstraling van de gevel is dus mogelijk gemaakt door een doorgedreven afstemming van de verschillende onderdelen.
Het kustklimaat is een agressief milieu op vlak van weersomstandigheden en invloed factoren zoals chloriden. Er werd een windtunnelanalyse uitgevoerd om de effecten van de windbelasting op te nemen in het project. De resultaten van deze analyse werden vertaald in de technische eigenschappen van de gevel. Behalve de windbelasting heeft de kustomgeving ook invloed op de materiaalkeuzes, plaatsing en detaillering van de gevel. Alle samenstellende onderdelen werden onderzocht om ze uiteindelijk te kunnen integreren in het geheel.
Bureau Bouwtechniek modelleerde het BIM-model architectuur voor de Heldentoren. Het BIM-model stabiliteit werd opgemaakt door stabiliteitsbureau Stedec, het BIM-model technieken door Boydens. Voor de discipline architectuur werden 4 deelmodellen gemodelleerd: een hoogbouw, een middelhoogbouw, een laagbouw en een ondergrondse parking.