Helia vermijdt koudebruggen in buitengevelisolatie via speciale inbouwelementen voor elektro-installaties

Eigenaars en bewoners van woningen die niet langer voldoen aan de huidige EPB-normen kiezen er dikwijls voor om hun gevel te isoleren langs de buitenzijde. Zo'n nieuwe laag bovenop een oude gevel kan echter wel eens voor problemen zorgen, zeker als de broodnodige elektrische aansluitingen over het hoofd gezien worden. Helia ontwikkelde daarom een reeks inbouwelementen met montageschroefvlak voor een betrouwbare en energie-efficiƫnte bevestiging van elektro apparaten en toebehoren (stopcontacten, schakelaars, detectie, verlichting, intercoms,enz.).
Eigenaars en bewoners van woningen die niet langer voldoen aan de huidige EPB-normen kiezen er dikwijls voor om hun gevel te isoleren langs de buitenzijde. Zo'n nieuwe laag bovenop een oude gevel kan echter wel eens voor problemen zorgen, zeker als de broodnodige elektrische aansluitingen over het hoofd gezien worden. Helia ontwikkelde daarom een reeks inbouwelementen met montageschroefvlak voor een betrouwbare en energie-efficiënte bevestiging van elektroapparaten en toebehoren (stopcontacten, schakelaars, detectie, verlichting, intercoms,enz.).


Wil je een gevel goed isoleren, dan moet je koudebruggen natuurlijk vermijden. Wie opteert voor een woningtype met isolatie (EPS, enz.) aan de buitengevel, afgewerkt met bijvoorbeeld crepi of steenstrips, moet bij elektro-installatie aan de buitenwand  rekening houden met eventuele moeilijkheden. Installateurs weten hier immers dikwijls geen raad mee en boren bijgevolg tot in de oorspronkelijke gevel om de elektrische aansluitingen alsnog aan te brengen. Meestal beschadigen ze hierbij de buitenisolatie en veroorzaken ze dus koudebruggen. Naast aanzienlijke warmteverliezen  kan er zelfs schimmelvorming of gebouwschade optreden.  



De inbouwdozen van Helia zijn uitgerust met uitklapbare weerhaken. Deze verankeren de inbouwdozen na de plaatsing stevig in de buitengevelisolatie.



Door vooraf de universele of  telescopische apparatenhouders van Helia te plaatsen, kan je deze problemen voorkomen. Bovendien biedt Helia de oplossing voor een snelle en veilige montage. De diepte van de apparatenhouders kan exact op de isolatiedikte (van 60 tot 360 mm) worden afgestemd. De telescopische apparatenhouders kan je bovendien ook in het plafond monteren.


   
    


Links de telescopische inbouwdoos van Helia, rechts de universele apparatenhouder met combi-inzetstuk. De diepte ervan kan exact op de isolatiedikte worden afgestemd.



Helia bedacht ook een systeem voor latere installatie in de geïsoleerde buitengevels. Zo ontwikkelde het tweedelige mini-apparatenhouders met een schroefvlak van tien millimeter en uitklapbare weerhaken voor een stevige verankering in de buitenwandisolatie. Olivier Schittecatte (Helia) legt uit hoe dit concreet in z'n werk gaat: “Eerst maken we een maatnauwkeurige opening in de buitengevelisolatie met behulp van een aangepaste hardmetalen frees (diameter 20 mm). De ankerhuls wordt ingebracht en vervolgens wordt hier de bevestigingskern ingedrukt. De weerhaken zetten zich vast in het isolatiemateriaal en bieden een stevige houvast: drie kilogram per plug.” Met een gelijkaardig systeem kunnen ook inbouwcontactdozen (stopcontacten en schakelaars) veilig in de buitengevelisolatie verankerd worden. “Hiervoor hebben we aangepaste winddichte inbouwdozen uitgerust met vier weerhaken. Deze worden eveneens opengeduwd, zodat ze zich stevig in de isolatie kunnen verankeren. Met een holle hardmetalen frees (180 mm) en centreerhulp boren we de isolatie rond de elektrokabel uit. Op deze manier wordt de aanwezige kabel niet beschadigd.”
Het systeem kan zowel in nieuwbouwprojecten als in renovaties worden toegepast.


    

De mini-apparatenhouder van Helia.
Deel dit artikel:
Onze partners