Hellend dak isoleren met dakpanelen

Wist je dat je tot wel 30% aan energiegebruik bespaart door een hellend dak te isoleren met geïsoleerde dakpanelen? Om te voorkomen dat er onnodig veel warmte verloren gaat is het goed om een hellend dak te isoleren. Warmte stijgt immers op, waardoor de meeste warmte via het dak verloren gaat. In dit artikel vertelt Kingspan Panels je alles over het isoleren van een hellend dak met geïsoleerde dakpanelen, welke isolatiematerialen daar bij uitstek geschikt voor zijn én ontdek je de verschillen tussen een hellend dak isoleren aan de binnen- en buitenzijde.

Voordelen hellend dak isoleren

Een hellend dak isoleren met geïsoleerde dakpanelen levert verschillende voordelen op. Energiebesparing staat met stip op 1 als grootste voordeel. Een goed geïsoleerd dak vermindert namelijk warmteverlies, waardoor minder energie nodig is om een ruimte op temperatuur te houden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer voordelen van hellende daken isoleren met geïsoleerde panelen:

Hoge thermische prestaties

De combinatie van een kwalitatieve isolatiekern en stalen platen zorgt voor hoge thermische prestaties. Door de aansluitende naden van de sandwich panelen is het mogelijk om luchtdicht te bouwen, wat een belangrijke bijdrage levert aan de uitstekende isolerende eigenschappen van het dak. Door de geïsoleerde panelen aan de buitenzijde te bevestigen creëer je namelijk een isolerende schil om een gebouw heen. Hierdoor vermindert het temperatuurverlies van binnenuit, maar voorkomt het ook opwarming door temperatuur van buitenaf.

Vochtbestendig

De gesloten celstructuur van de QuadCore isolatiekern voorkomt dat vocht de dakpanelen binnendringt. Dit verlengt de levensduur, mede doordat vochtig weer geen invloed heeft op de kwaliteit van de panelen.

Economisch verantwoord en efficiënt

Doordat de dakpanelen slechts uit één component bestaan, maakt dat het transport en het installatieproces eenvoudig. Door de enkelvoudige bevestiging kost de installatie minder lang en zijn er minder mensen nodig. Hierdoor neemt de totale bouwtijd flink af, maar ook de totale bouwkosten dalen.

Laag risico op installatiefouten

De geïsoleerde panelen bestaan uit één prefab component. Deze leveren wij kant-en-klaar op de bouwplaats, wat de risico’s op montage- en installatiefouten verlaagt. Een voordeel is ook dat de dakpanelen onder alle weersomstandigheden gemonteerd kunnen worden.

Het beste isolatiemateriaal voor een hellend dak 

Voor het isoleren van een hellend dak zijn verschillende geïsoleerde dakpanelen beschikbaar. Afhankelijk van jouw situatie maak je de beste keuze:

QuadCore isolatiekern 

QuadCore is een innovatief hardschuim met goede isolatiewaarden, geoptimaliseerde brandbescherming en hoge milieuprestaties. De QuadCore panelen zijn bij uitstek geschikt voor het isoleren van een hellend dak. Dakpanelen, met een QuadCore isolatiekern, zijn ook verkrijgbaar als variant voor dakconstructies waarop pannen en/of leien komen die gedragen worden door conventionele houten spanten en gordingen óf een stalen frame. De panelen zijn daarnaast onderhoudsarm en eenvoudig te monteren. Wanneer goede isolatie van belang is in jouw project, kun je eigenlijk niet om geïsoleerde sandwich panelen heen.

De dakpanelen van Kingspan zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakpanelen met golfplaatprofiel, dakpanelen met een ondiepe profilering of dakpanelen met de uitstraling van een traditioneel dak.

Hellend dak isoleren aan de binnen- of buitenzijde

Het is mogelijk om een hellend dak van zowel de binnen- als buitenzijde te isoleren. Van buitenaf isoleren is de meest effectieve manier, omdat de isolatie zonder onderbrekingen geplaatst wordt. Hierdoor voorkom je koudebruggen én kost het geen ruimte aan de binnenkant van de zolder. Meer leef, werk óf verhuuroppervlak dus! Door de betere bescherming verklein je ook de kans op vochtproblemen en vochtschade aan de constructie.

Hellend dak isoleren van buitenaf

In tegenstelling tot de traditionele opbouwmethoden die uit meerdere componenten bestaan, bestaan geïsoleerde dakpanelen uit één enkelvoudig component. De panelen zijn hierdoor snel en gemakkelijk te installeren met behulp van mechanische hefapparatuur en een installatieproces met slechts één bevestiging. Dit resulteert in minder lange werktijd op grote hoogte, een snellere weersbestendigheid van het gebouw en de afwerking van het gebouw kan eerder beginnen. 

De meeste geïsoleerde dakpanelen van Kingspan zijn geschikt voor gebouwen met een minimale dakhelling van 4°. De montage van de dakpanelen begint doorgaans bij de gevelaansluiting met de kopse eindoverlap aan de gootzijde. Vervolgens worden de panelen in lijn met de onderconstructie doorgelegd. Zo goed als alle geïsoleerde dakpanelen kunnen in zowel linkse als rechtse legrichting worden geproduceerd. 

Tip: markeer tijdens het positioneren van de dakpanelen de positie van de gording op het paneel, zodat wanneer het dakvlak dichtgelegd is, de plaats voor de extra bevestigers te zien blijven.

Deel dit artikel:
Onze partners