Helora: een duurzaam, innovatief en toekomstgericht ontwerp voor een ziekenhuisnetwerk in Henegouwen

VK architects+engineers, part of Sweco heeft stilaan een vaste afspraak met de Journées d’Architecture de la Santé. Dit boeiende congres over zorginfrastructuur biedt een rijke waaier aan actuele topics, gebracht door ziekenhuis directies, zorgprofessionals, ontwerpers, producenten etc. Ook dit jaar was VK weer van de partij. Director Healthcare Stéphane Vermeulen deelde er zijn inzichten over de toekomst van ziekenhuizen als katalysator van welzijn met 2 specifieke cases (Helora netwerk in Henegouwen en emotioneel welzijn bij onze jongsten in Kortrijk) en gaf er eveneens in een rondetafelgesprek zijn visie weer over de evolutie van ziekenhuis typologieën.

Stéphane Vermeulen stelde er een ziekenhuis nieuwe generatie voor, samen met Laurent Grisay, voorzitter van Archipelago, en Olivier Lequenne, directeur nieuwe infrastructuur van Helora.

Het gaat daarbij niet zozeer over een ziekenhuis, maar over een ziekenhuisnetwerk. Het netwerk Helora zal een ware transformatie ondergaan: vijf van de zeven sites krijgen op hetzelfde moment een nieuwbouw. Die vervangt de verouderde zorginfrastructuur, die weinig leesbaar is, niet beantwoordt aan de hedendaagse comforteisen en achterop hinkt qua energie-efficiëntie. Dat gebeurt in La Louvière, Mons, Nivelles, Lobbes en Warquignies. De vijf nieuwe ziekenhuizen tellen samen ca. 1800 bedden, gaande van 200 tot 550. Helora heeft de ambitie een toonvoorbeeld van duurzame, zorgzame en efficiënte ziekenhuisarchitectuur in Henegouwen te worden. Er is volop ingezet op digitalisatie samen met een sterk architecturaal en technisch concept

Een huzarenwerk met industriële oplossingen in een biofiel ontwerp

Als een waar huzarenwerk worden de ziekenhuizen alle vijf tegelijk ontworpen en ontwikkeld. We maken daarvoor gebruik van industriële processen, om resources zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Ook ontwerpmatig zijn dezelfde principes van kracht. Een natuurlijke context vormt de basis en kern van elk ziekenhuis: een biofiel ontwerp gesitueerd in het groen en met in het centrum een tuin, het hart waarrond het ziekenhuis zich ontvouwt. In de sokkel huizen de medisch-technische diensten en het ambulante zorgaanbod. Een open, doorwaadbare vormgeving houdt de tuin toegankelijk voor alle gebruikers. De verblijven groeperen zich in ringen bovenop de sokkel, flankeren de tuin en kijken uit over het landschap.

Dit compacte en modulaire concept laat zich toepassen op elk van de vijf sites. Evolutief en uitbreidbaar, met daglicht en natuur als vaste waarden.

Future proof lage emissie ziekenhuis

Helora heeft ook de ambitie te voldoen aan de World Green Building Council 2030 objectieven. Met maximale inzet van hernieuwbare energie, en de keuze voor materialen en systemen met een lage ingebedde emissiestempel zullen de vijf nieuwe ziekenhuizen slechts één derde uitstoten van een conventioneel ziekenhuis.

Helora diende ook als model in het panelgesprek waar Stéphane later op de avond aan deelnam. Daarin besprak hij, in een internationaal panel met ziekenhuisprofessionals uit Quebec en Frankrijk, de evolutie van de verschillende typologieën van ziekenhuizen in verschillende contexten. In een boeiende discussie lieten de panelleden hun licht schijnen over het herwonnen belang van ecologie, natuur en bioklimaat (licht en lucht) in onze klinische instellingen. Ook de aanpasbaarheid van de infrastructuur blijft sinds Covid een heet hangijzer. Hoe kunnen ziekenhuizen, klassiek gezien als monolieten of soms mastodonten, flexibel omgaan met toekomstige ontwikkelingen, future proof worden en het welzijn verbeteren van de gebruikers ervan?

Deel dit artikel:
Onze partners