Herbestemd Predikherenklooster valt in de prijzen op ARC19 Awards

Het Predikheren in Mechelen ging op de ARC19 Awards in Amsterdam, een initiatief van de Architect, aan de haal met de Interieur Award. De jury was diep onder de indruk van de gevoelige en fijnzinnige aanpakt waarmee architecte Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher Architecten het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. "Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk", zo oordeelt de jury.

Elk jaar organiseert de Architect de ARC Awards. Deze serie prijzen belichten het allerbeste werk in de categorieën Architectuur, Stedenbouw, Interieur, Meubel, Detail, Innovatie en Development. Daarnaast zijn er prijzen voor Jong Talent en Oeuvre. Dit jaar is het Mechelse predikherenklooster de winnaar van het ARC19 Interieur Award.

Herleven

Het barokke Predikherenklooster in Mechelen kent een bewogen geschiedenis die vele sporen in en aan het gebouw heeft achtergelaten. Het gebouwencomplex werd in meerdere fases vanaf 1650 gebouwd, in de 18e eeuw ontwijd en vervolgens gebruikt als kazerne, wapenarsenaal, school en militair ziekenhuis. Sinds 1975 staat het gebouw leeg. De verschillende aanpassingen en de jaren van leegstand hebben een zware tol van het gebouw geëist en het veranderd in een indrukwekkende ruïne.  

Na eerdere pogingen om een nieuwe functie voor het gebouw te vinden besloot de stad Mechelen in 2011 om het monument te bestemmen tot stadsbibliotheek, met de hulp van architecte Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher Architecten. Stuhlmacher werkte daarvoor samen met Callebaut-architecten, Bureau Bouwtechniek en de studiebureaus ABT en RCR. “Architecte Mechthild Stuhlmacher heeft zich kunnen inleven in de geschiedenis van het gebouw. We zijn trots op de samenwerking met deze architecte, zij heeft ons helemaal begrepen. Dit is het ultieme voorbeeld van hoe je een historisch gebouw weer tot leven brengt. Daarnaast is het een multifunctioneel gebouw geworden. Onze monumentale gebouwen een herbestemming geven met als doel ze te laten herleven blijft op de planning staan”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten in Mechelen.

Ambitieus ontwikkelingsgebied

Na de herbestemming maakt de nieuwe bibliotheek deel uit van een ambitieus ontwikkelingsgebied aan de rand van het centrum, samen met een nieuw park, nieuwe woningen en het recent gebouwde Holocaust-museum. “Ons ontwerp voor de bibliotheek in het klooster vertrekt vanuit de specifieke karaktereigenschappen van het bestaande gebouw”, klinkt het bij Korteknie Stuhlmacher Architecten. “De ruimten die de bibliotheek nodig heeft laten zich in het bestaande gebouw inpassen zonder dat ingrijpende veranderingen in de structuur nodig zijn. Het installatieconcept en de manier van restaureren, renoveren en isoleren zijn hierop afgestemd.”

Meer info over het project vindt u hier.

Deel dit artikel:
Onze partners