Herbestemming iconische watertoren van Bree gaat van start (Architectenbureau Kanaal Zuid)

De watertoren van Bree start binnenkort aan zijn tweede leven. De toren gelegen in stadspark De Boneput wordt vanaf april grondig gerenoveerd en krijgt een nieuwe invulling met een evenementenruimte op het gelijkvloers en een woning op de tweede, derde en vierde verdieping, naar een ontwerp van Architectenbureau Kanaal Zuid. Een klein nieuwbouwvolume bovenop het bestaande dak zal bekleed worden met spiegels om de impact op de originele art-decoarchitectuur tot een minimum te beperken. 

Na 80 jaar diensten te hebben bewezen is het voor de oude watertoren van Bree tijd om te starten aan zijn tweede leven. De watertoren is erg verweerd, maar verkeert structureel nog in een goede staat. De gevels worden hersteld en gereinigd. Het gebouw zal gedurende deze werken volledig in de stelling worden geplaatst.


Herbestemming

Het is voor de architecten van Kanaal Zuid een hele uitdaging geweest om het gebouw te herbestemmen zonder afbreuk te doen aan de originele interbellum-architectuur. Het creëren van een luchtigheid, eenvoud en maximale functionaliteit in ronde (!) ruimtes met beperkte oppervlaktes zijn maar enkele van de vele uitdagingen geweest in het afgelegde parcours. In het uiteindelijke ontwerp worden twee belangrijke ingrepen uitgevoerd aan het exterieur:

  • In de gesloten gevels van het waterreservoir op de derde verdieping zullen acht grote ramen geplaatst worden die een mooi uitzicht geven op de omgeving.
  • Bovenop het bestaande dak zal een kleine nieuwbouw geplaatst worden met aanleunende panoramische terrassen. De gevels van deze nieuwbouw worden bekleed met spiegels. Dit nieuw volume reflecteert de hemel en wordt bijgevolg quasi onzichtbaar vanaf de begane grond. Deze nieuwbouw heeft om die reden slechts een minimale impact op de originele art-deco architectuur van de watertoren.

Het gebouw zal aan de buitenzijde grondig worden hersteld waarbij het voor de architecten/eigenaars belangrijk is dat het industriële karakter behouden blijft. De gebruikers/bezoekers van het gebouw zullen de ruwe elementen van het gebouw blijven ervaren.


Dubbele functie

De voordeur van de watertoren zal vanaf 2023 toegang geven tot een evenementenruimte op het gelijkvloers en een ondersteunende ruimte op de eerste verdieping. Particulieren, bedrijven en verenigingen die een neus hebben voor avontuur kunnen deze ruimtes gebruiken voor het organiseren van hun evenement in een bijzondere setting. Ook andere initiatieven zoals workshops, creatief atelier, tentoonstellingen en kleine culturele voorstellingen zijn meer dan welkom. Voor de watertoren zal een pleintje worden aangelegd zodat evenementen ook buiten, en bij uitbreiding in het hele stadspark, kunnen doorgaan.

Op de tweede, derde en vierde verdieping zal een woning worden ingericht die van alle hedendaags comfort wordt voorzien. Deze woning is bereikbaar via een nieuwe ingang aan de zijkant van het gebouw die rechtstreeks toegang geeft tot de lift die de bewoners naar de gewenste verdieping brengt. Deze lift gaat tot de dakverdieping waar men kan genieten van het prachtige uitzicht vanop de panoramische terrassen.


Toegangspoort

De watertoren bevindt zich aan het begin van stadspark ‘De Boneput’ en is om die reden visueel heel bepalend voor het gebied. Het gerestaureerde gebouw zal met zijn nieuwe functie een belangrijke meerwaarde betekenen voor zijn directe omgeving. ‘s Nachts zal het gebouw verlicht worden met een subtiele intelligente en interactieve gevelverlichting aan de 32 (!) ramen op de 2de verdieping, hetgeen de monumentaliteit van het gebouw nog zal versterken.

Het stadsbestuur van Bree heeft ook al enkele stappen ondernomen om de wegenis rondom de watertoren aan te passen. Men bekomt uiteindelijk een meer verkeersveilige situatie en een voetgangersvriendelijke verbinding tussen de watertoren en de speeltuin. Ook wil het stadsbestuur in samenwerking met de provincie Limburg dit gebied beter ontsluiten voor fietsers door ‘De Boneput’ te koppelen aan het fietsknooppunten netwerk. Deze infrastructuurwerken vormen een belangrijk sluitstuk in de modernisering van stadspark ‘De Boneput’.

 

Timing

De restauratie- en herbestemmingswerken starten in april 2021. Er wordt getracht om alle werken aan het exterieur uit te voeren in 2021. In 2022 is het interieur aan de beurt. Streefdatum voor de oplevering is 31 december 2022. Zij die het gebouw in de huidige toestand nog willen bezoeken, kunnen dit via de ‘virtual tour’ op deze website.

Bron: Architectenbureau Kanaal Zuid
Deel dit artikel:
Onze partners