Herbestemming Sint-Helenasite combineert historische architectuur met ecologisch landschapspark (BLAF & Groen Inzicht)

De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.

De renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis zet in op behoud en herbestemming. BLAF architecten koos ervoor om de historische bakstenen gevel te restaureren, een element dat diep verankerd is in het collectieve geheugen van Sint-Gillis-Waas. “Het behoud van deze gevel is cruciaal om de site haar identiteit te laten behouden,” zegt architect Bart Vanden Driessche. Achter deze gevel verrijzen 46 zorgflats, ontworpen met een focus op duurzaamheid en flexibiliteit. De appartementen zijn voorzien van ruime terrassen met uitzicht op het park en kunnen aangepast worden aan de veranderende noden van bewoners.

Innovatieve en duurzame technieken

Het wooncomplex is uitgerust met duurzame voorzieningen, zoals een geothermisch warmtepompsysteem en regenwaterrecuperatie. Verder zijn materialen uit de gesloopte delen van het oude ziekenhuis, zoals bureaus en plafonds, hergebruikt in samenwerking met een maatwerkbedrijf. Ondergrondse parkeerplaatsen, laadpalen en ruime fietsenstallingen dragen bij aan een toekomstgerichte infrastructuur. “Deze aanpak maakt de site niet alleen energiezuinig, maar ook sociaal en ecologisch verantwoord,” voegt Vanden Driessche toe.

Naast de architecturale vernieuwing wordt het Engelse landschapspark in ere hersteld. Dit park, met unieke bomen zoals zeldzame platanen, krijgt een hedendaagse twist. Brede wegen worden vervangen door kronkelende wandel- en fietspaden en takkenwallen beschermen de wortels van waardevolle bomen. Landschapsarchitect Davy Van Laere noemt dit een combinatie van “historische charme en ecologische innovatie.”

Publiek toegankelijk en klimaatadaptief

Vanaf eind dit jaar wordt het park publiek toegankelijk en draagt het bij aan een groener Sint-Gillis-Waas. Regenwater zal infiltreren via een wadi en de parkvijver wordt hersteld als centraal element. Met deze ontharde, ecologische ruimte spelen de ontwerpers in op de klimaatuitdagingen. De heraanleg biedt daarnaast ruimte voor een pluktuin, waar bezoekers in de zomer fruit kunnen oogsten.

Met de voltooiing van zowel het wooncomplex als het landschapspark, belichaamt de Sint-Helenasite de perfecte balans tussen historisch erfgoed en duurzame innovatie. Het project is niet alleen een waardevolle toevoeging voor de inwoners van Sint-Gillis-Waas, maar ook een voorbeeld voor herbestemmingen elders in Vlaanderen. Eind 2024 opent de site haar deuren voor bewoners en bezoekers, en markeert ze een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis.

Bron: Comm2You & Triginta
Deel dit artikel:
Onze partners