Hoewel het productieproces van keramische bouwmaterialen zoals bakstenen en dakpannen nog steeds een impact hebben op de CO2-uitstoot, voornamelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen, bezitten deze materialen ook heel wat circulaire voordelen. Gemaakt van klei en natuurlijke additieven, staan ze bekend om hun lange levensduur en potentieel voor hergebruik en recyclage, een praktijk die in België steeds gangbaarder wordt volgens de Belgische Baksteenfederatie.
In België worden bakstenen en dakpannen afkomstig van sloopwerken al enkele jaren gerecycleerd. Tegenwoordig wordt maar liefst 95% van deze materialen verwerkt. Ze worden vermalen tot granulaten in breekinstallaties, die dan gebruikt worden in funderingswerken, of soms als gravel voor tennisvelden, of als grondstof voor nieuwe binnenmuurstenen.
Hoewel recycling van bouwmaterialen een duurzame stap is, betreft het vaak downcycling. De focus zou echter meer moeten liggen op upcycling, waarbij bakstenen en dakpannen in hun huidige vorm hergebruikt worden. In België gebeurt dit nog maar op kleine schaal. Sommige afbraakbedrijven verwijderen zorgvuldig de bakstenen en dakpannen, reinigen deze van mortelresten en hergebruiken ze in restauratie- of nieuwbouwprojecten.
De Belgische Baksteenfederatie kijkt met een optimistische blik naar de toekomst. Het verwacht dat het hergebruik van keramische bouwmaterialen de komende jaren zal toenemen, met name door een verschuiving van sloop naar ontmanteling van gebouwen. Deze methode bevordert niet alleen het hergebruik van keramische materialen maar ook van andere bouwstoffen, wat een duurzamere bouwsector in België zal stimuleren.