Voor een ambitieus stadsvernieuwingsproject kochten de stad Herentals en de politiezone Neteland in 2015 het gebouw van Proximus in Herentals aan. De stad kroonde het gebouw tot de nieuwe kunstencampus, waar de twee Herentalse academies samen een plek krijgen. Verder zijn hier ook de nieuwe politiecampus en het stadsarchief gevestigd. Reynaers Aluminium zorgde voor het buitenschrijnwerk van het gebouw.
Een ontmoetingsplek in het Herentalse stadscentrum
Centraal in dit project staat de Kunstencampus, de nieuwe thuishaven voor de twee academies van de stad. Met dat initiatief beoogt de stad Herentals dezelfde visie als met het cultuurcentrum: Ze wil een levendige kern creëren, waar kunst, cultuur en gemeenschap samenkomen. De campus is niet zomaar een onderwijsplek, maar een open kunstencentrum en ontmoetingsplaats. Het is een plek waar kunstenaars van diverse disciplines elkaar kunnen inspireren, kunnen samenwerken en hun kunst kunnen delen met de gemeenschap.
Een toegankelijke uitstraling
Een belangrijk criterium in dit project was de verbinding tussen het pand en het stadsleven. De oorspronkelijke structuur – hoewel imposant, met zijn hoge verdiepingen en uitgebreide glaswerk –was op het gelijkvloers eerder gesloten. Het architecturale antwoord daarop was het openbreken van de façade. De architecten van FVWW kozen daarbij voor een open voorgevel met zuilen, wat het openbaar gebouw toegankelijker maakt. Verder breidden ze de voorgevel uit en voegde een moderne buitenschil toe, bestaande uit lichtgewichten zoals aluminiumcomposiet en polycarbonaat.
Een uniforme look
De Reynaers Aluminium vakman Beneens Alucon installeerde het raamsysteem MasterLine 8 met designvariant Hidden Vent. Bij die variant hebben de ramen een verborgen vleugel. Dat betekent dat de opengaande vleugel van het raam volledig achter het vaste raamprofiel verdwijnt. Daardoor zien de opengaande ramen er hetzelfde uit als de vaste beglazing. Het resultaat? Een strakke, uniforme look die feilloos past bij de moderne uitstraling van het gebouw.
Grootste uitdaging van het project
Langs buiten vormen de ramen en de gevel een glad, bijna naadloos geheel. Om dat effect te creëren, moest Beneens Alucon de ramen van binnenuit gezien diep in de dikke muren plaatsen. Daarom koos de vakman voor houten LVL-kaders rondom de ramen. De grootste uitdaging bij het buitenschrijnwerk was dan ook van logistieke aard. De kaders maakte het namelijk niet gemakkelijk om het volledige raamwerk op de site te krijgen en omhoog te hijsen.