De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde streefde naar een veelzijdige invulling: van kantooromgeving (65.000 m²) en coworkingruimten tot een hotel met 200 kamers, een auditorium, restaurant, sport- en wellnesscentrum en een opvallend atrium. De historisch beschermde gevels en de vele functies vroegen om doordachte akoestische oplossingen. Studiebureau M-gineers werkte samen met ontwerpers de Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+, MA2 en EOLE om de uiteenlopende akoestische eisen binnen dit project met zorg te verenigen.
Het team van vijf betrokken partijen vroeg nauwkeurige afstemming. Akoestiek is niet louter een technisch randverschijnsel. In dit geval eist het een evenwicht tussen esthetiek, gebruikerscomfort en bouwkundige randvoorwaarden. Het project legde de lat hoog door de veelheid aan functies, historische randvoorwaarden en beperkte ruimte voor vloerpakketten. Ook het oplossen van knopen van de historische beschermde gevels en de aansluiting van akoestische wanden ter hoogte van die gevels bleek een belangrijke uitdaging.
Om de geluidsoverdracht in de hotelkamers te beperken, integreerden de adviseurs afneembare akoestische vinnen in de binnenwanden. Die constructie waarborgt een efficiënte geluidsisolatie, terwijl de gevelbeglazing toch bereikbaar blijft bij eventuele glasbreuk. Op die manier behoudt men flexibiliteit zonder de akoestische kwaliteit te schaden.
De ruimteakoestiek in het atrium bracht extra uitdagingen met zich mee. De invulling van de betoncassettes in het plafond werd herwerkt, aangevuld met akoestische wandafwerkingen. Zo ontstond een beheersbare geluidsomgeving, ondanks de openheid en visuele impact van deze ruimte. De grenzen tussen de levendige foodmarket en stillere aanpalende zones werden zorgvuldig bewaakt, met het oog op rust en concentratie.
De beperkte massa van de vloerplaten vroeg om alternatieve oplossingen. Zo fungeren verhoogde vloeren niet alleen als oplossing tegen contactgeluid, maar verbeteren ze ook de luchtgeluidisolatie. Daarnaast zorgden extra afdekkingen van ontrokingskanalen in geluidgevoelige ruimten voor een betere controle over geluidafstraling naar de omgeving.
Tot slot geeft M-gineers deze tip mee aan architecten: betrek de akoestisch adviseur in alle gesprekken met stakeholders in alle stappen van het proces. Zo ontstaan pragmatische, efficiënte oplossingen die geld, materiaal en inspanning op de juiste plaatsen inzetten. Communicatie en duidelijke afspraken over het programma van eisen en planindeling voorkomen onnodige ingrepen en kosten.