De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde is onlangs bekroond met de European Heritage Europa Nostra Award. De Europese Commissie reikt al 22 jaar deze prestigieuze prijs uit en was erg onder de indruk van het tweede leven dat ‘Royale Belge’ heeft gekregen. Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Urbicoon, Ape en architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+-architecten en MA2 (Francis Metzger) converteerden het gebouw in een multifunctioneel complex dat de naam Souverain 25 kreeg. “We zijn ongelofelijk trots met deze mooie erkenning”, reageren de ontwikkelaars en architecten.
Het monumentaal kantoorgebouw werd in 1967 ontworpen door de Parijse architect Pierre Dufau, zijn Brusselse collega René Stapels en landschapsarchitecten Jean Delogne en Claude Rebold uit Watermaal-Bosvoorde. Het gebouw ligt aan de rand van het Zoniënwoud en opende in 1970 officieel zijn deuren. Het was verzekeringsmaatschappij Royal Belge, later AXA, dat er zijn intrek nam. Het kantorencomplex liep voor op zijn tijd en had een unieke look, waarbij de betonnen en stalen structuur en de reflecterende glazen gevels (Stopray Gold) in het oog sprongen. Vanbinnen was het gebouw erg luxueus afgewerkt en werkten de medewerkers van Royale Belge in een uiterst modern interieur.
Nadat AXA in 2017 zijn hoofdzetel verhuisd had, raakte het gebouw volledig in verval. Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Ape en Urbicoon redden het gebouw van de sloop en gaven het met architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur en DDS+-architecten een tweede leven. Het resultaat is Souverain 25, een hospitality project dat verschillende functies samenbrengt. Het design viersterrenhotel Mix, met bijhorende gym en restaurant vestigde er zich. Daarnaast vind je in het gebouw heel wat kantoren, co-workingruimtes, een food market en auditorium.
"Bij de renovatie van ‘Royale Belge’ wilden we het unieke karakter en ontwerp van het beschermde gebouw zo veel mogelijk behouden en respecteren. Dat zie je onder meer aan het stalen geraamte en de beglazing die nauw aansluiten bij het origineel. Aangezien duurzaamheid voor ons heel belangrijk is, hebben we zo veel mogelijk materialen hergebruikt en gerecycleerd. Op die manier kon dit geweldige complex toch blijven voortbestaan en blijf je als bezoeker een beetje ‘Royale Belge’ inademen."
Uiteindelijk sprong de reconversie van ‘Royale Belge’ ook op Europees niveau in het oog. De Europese Commissie bekroonde het project met de European Heritage Europa Nostra Award in de categorie ‘Conservation and adaptive reuse’. In diezelfde categorie vielen ook onder meer de Schulenberg Mansion (Gera, Duitsland), de Ignacy Histroic Mine (Rybnik, Polen), Sint-Michael Kerk (Cluj, Roemenië) in de prijzen. Eerder dit jaar sleepte Souverain 25 twee MIPIM awards in de wacht, op ‘s werelds grootste internationale vastgoedevenement in Cannes.
“Het restauratieproject van Royale Belge is van een opmerkelijke kwaliteit en getuigt van een toewijding aan duurzaamheid die overal zichtbaar is”, aldus het verslag van de 10-koppige jury van de European Heritage Europa Nostra Awards. “Door dit 20e-eeuwse modernistische monument van de sloop te redden, zorgt de restauratie ervoor dat een vitaal stukje architecturaal erfgoed behouden blijft. De multifunctionele ontwerpbenadering, inclusief de restauratie van de omliggende tuin die nu toegankelijk is voor het publiek, onderstreept de veelzijdigheid en betrokkenheid van de gemeenschap. Met name de minimalistische benadering van zowel het gebouw als de nieuwe toevoegingen, waarbij het verlies van origineel materiaal tot een minimum werd beperkt, schept een positief precedent voor soortgelijke architectuur. Deze restauratie laat zien hoe grootschalige particuliere investeringen een aanzienlijke sociale impact kunnen hebben.”