Herontwikkeling zorgsite ‘De Tol’: groen en zorg in harmonie

De herontwikkeling van de verouderde zorgsite ‘De Tol’ in Deurne werd in goede banen geleid door Het Zorgbedrijf. Na een wedstrijd kwam het ontwerp van Collectief Noord als winnaar uit de bus. Remeha stond in voor de volledige hybride installatie.

Het nieuwe programma van Collectief Noord omvat een woonzorgcentrum met 120 kamers, een dienstencentrum en 60 assistentiewoningen. De site aan de Ruggeveldlaan toont zich als een groen park met bomen en restanten van een oude dreef. Om de groene onderlegger maximaal te waarderen koos het ontwerpteam voor de inplanting van een groot aaneengesloten volume, teruggetrokken ten opzichte van de Ruggeveldlaan, zodat de waardevolle bomen maximaal behouden blijven. Aan de achterzijde staat het volume vrij in het park.

Unieke positionering en architectuur

De inplanting van het volume zoekt geen aansluiting bij de omliggende gebouwen, die elk een eigen richting aannemen ten opzichte van de aanliggende wegen. De richting van de historische dreef wordt de as waarop het gebouw, met een eigen, nieuwe orthogonaliteit, is gepositioneerd. Zo krijgt het gebouw een unieke uitlijning ten opzichte van zijn buren, wat zijn karakter van vrijstaande figuur bevestigt. Hierdoor krijgt de zorgsite de connotatie van een kasteel in een park, een beeld dat wordt vastgehouden bij de uitwerking van het gebouw.

Twee buitenruimten voor rust en activiteit

De grote vrijstaande figuur omschrijft twee buitenruimten: een publieker plein en een woontuin. Deze buitenkamers zijn afgesloten van het geluid van de autostrade. Het publieke plein, met een grote boom, representeert de gecultiveerde aanleg van het voorplein van een kasteel en kan voor allerlei buitenactiviteiten gebruikt worden. De collectieve tuin wordt aangelegd als een wilde, natuurlijke tuin met veldbloemen, grassen en heesters, zodat hij een ander karakter krijgt dan het park eromheen. Het park wordt verder hersteld met bomen, een wandelpad en een vijver die dienst doet als regenwateropvang en op hete zomerdagen voor verkoeling zorgt.

Verwarmingsoplossingen van remeha

Voor de verwarming en warmtevoorziening van het gebouw is gekozen voor een totaaloplossing van Remeha. Dankzij de Remeha warmtepompen wordt het gebouw CO2-neutraal verwarmd. De gasketels van Remeha zorgen voor de verwarming van het sanitair warm water en houden de energiekosten voor de productie van sanitair warm water onder controle. Door gebruik te maken van de Remeha miTera Plus regeltechniek, wordt de dure kost van een gebouwbeheersysteem vermeden. Mede hierdoor is voor de Remeha hybride oplossing gekozen.

Bron: Remeha
Deel dit artikel:
Onze partners