Het belang van luchtdicht bouwen

De laatste jaren is er meer aandacht voor luchtdicht bouwen, maar er bestaan ook nog heel wat misverstanden over. Twee experts van UNILIN helpen je op weg.

Of je nu bouwt of verbouwt, je woning moet aan een heel aantal normen voldoen wat betreft isolatie, gebruik van hernieuwbare technieken en ventilatie. Ook luchtdichtheid is een cruciale factor. De architect moet er van bij het begin van het ontwerp rekening mee houden en de aannemers dienen er in elke fase van het project aandacht aan te besteden.

Wat bedoelen we precies met luchtdicht bouwen, waarom is het zo belangrijk en hoe breng je het zo goed mogelijk in de praktijk? We vroegen het aan UNILIN-experts Valerie Louwagie, Product Development Engineer, en Pol Van Acker, Technical Support Manager. “De eenvoudigste uitleg luidt als volgt”, zegt Valerie Louwagie. “Isolatie is als een warme trui. Maar om geen kou te vatten, heb je ook een winddichte jas nodig. Je huis luchtdicht afsluiten zorgt ervoor dat je isolatie rendeert en dat je geen vochtproblemen krijgt.”

Pol Van Acker legt uit: “Met luchtdicht bouwen bedoelen we: de isolatie aan de binnenkant van de gebouwschil luchtdicht afwerken zodat er geen warme binnenlucht door de gebouwschil ontsnapt en geen koude buitenlucht binnendringt via nog aanwezige spleten of kieren. In combinatie met een goed ventilatiesysteem maakt luchtdicht bouwen het mogelijk om het binnenklimaat volledig uit te balanceren en voorkom je condensatie- en vochtproblemen in de gebouwschil.”
 

Comfort

Luchtdichtheid is samen met onder andere isolatie en zonwering een van de factoren die meespeelt in het bepalen van het S-Peil (schilpeil), de energie-efficiëntie van de gebouwschil én het is de basis voor het behalen van een goede energieprestatiescore. “Maar het gaat niet alleen over de norm halen, maar ook over het bereiken van een bepaald comfortniveau”, stipt Pol Van Acker aan. “Er zijn verschillende gradaties van luchtdicht bouwen. Een passiefhuis heeft per definitie een uitstekende luchtdichting. Maar ook bij een renovatie is een degelijke luchtdichtheid haalbaar.”

“Luchtdicht bouwen verhoogt het comfort en de kwaliteit van het binnenklimaat aanzienlijk, maar het hoeft niet duur te zijn”, licht Valerie Louwagie verder toe. “Het is vooral een kwestie van aandacht tijdens alle fases van het bouwproces of de renovatie. The devil is in the details: alle verbindingen, aansluitingen en afsluitingen.” 

 

Innovatie

Goede isolatie-oplossingen zijn dus niet alleen perfect luchtdicht, ze moeten het aannemers ook zo makkelijk mogelijk maken om een maximale luchtdichtheid te bereiken met een minimum aan extra inspanning. Bij UNILIN gebeurt dat door slimme productontwikkeling en via opleidingen aan aannemers in het Expert Lab. Om het basisniveau van luchtdichtheid te behalen kan je aannemer werken met Ecoon dakelementen die luchtdicht worden gemaakt door tussen de kepers Uniflex-schuim te spuiten – een schuim dat door de jaren heen zijn flexibiliteit en luchtdichtheid behoudt.

Het topproduct van UNILIN op het gebied van luchtdichtheid is de SW Easy Airtight, waarbij ernaar gestreefd wordt om de verbinding tussen de verschillende elementen niet alleen perfect luchtdicht maar ook makkelijk in uitvoering te maken. Valerie Louwagie legt uit: “Door de luchtdichting tussen de elementen te integreren in het product zelf, in plaats van aan de binnenzijde, vereenvoudigen we het plaatsingsproces. De elementen zijn voorzien van een groef, waarin een luchtdichte ‘veer’ wordt geplaatst. Die klemt zichzelf dicht ter hoogte van het dampscherm en garandeert de luchtdichtheid van de verbinding. Omdat deze knellende verbinding een zelfsluitend systeem is, hoeven de elementen langs binnen niet meer afgeplakt worden met tape en andere luchtdichtingsmaterialen.”

Bron: Unilin
Deel dit artikel:
Onze partners