Door de verstedelijking, maar ook door de toenemende bebouwing op het platteland neemt de biodiversiteit af. Met een biodivers dak zorgt u ervoor dat het ecosysteem ter plaatse hersteld kan worden. Het systeem Optigrün Natuurdak bestaat al meer dan 30 jaar en kenmerkt zich door de toepassing van inheemse kruiden en grassen en diverse biodiversiteitscomponenten zoals aanheuvelingen, zand- en watervlaktes en boomstronken.
De mogelijkheden zijn legio, vooral op het moment dat er meer substraat, voedingsbodem, wordt toegepast dan bij sedumdaken. Een sedumdak is minder biodivers dan een natuurdak, omdat sedum relatief eentonig is.
De combinatie van sedum, grassen en kruiden maakt het al een stuk aantrekkelijker voor fauna.
Onderhoud
Het onderhoud van een biodivers natuurdak is ook nog eens een stuk eenvoudiger dan bij sedumdaken. Bij sedumdaken wil je voorkomen dat (on)kruiden de overhand krijgen dus moet men jaarlijks 2 tot 4 keer handmatig alle ongewenste vegetatie verwijderen, dit kost veel tijd.
Bij een biodivers natuurdak is het alleen noodzakelijk te grote aanwas zoals opschot van bomen etc. te verwijderen en in het najaar het dak af te maaien. Dit alles maakt het onderhoud van een biodivers natuurdak op jaarbasis over het algemeen zelfs goedkoper.