Het Franse paviljoen op Expo 2015


De Expo 2015 is de 34ste universele wereldtentoonstelling en vindt plaats in Milaan. Het thema is 'Voedsel voor de planeet, energie voor het leven'. De tentoonstelling loopt van 1 mei tot 31 oktober en telt 145 deelnemende landen. Het Franse paviljoen is ontworpen door XTU architecten, Anouk Legendre en Nicolas Desmazières. Het architectenbureau, bekend om zijn duurzame, 'groene' architectuur, won hiervoor een ontwerpwedstrijd in 2014.

 

Het archetype van de markt

De architecten praatten met landbouwdeskundigen en sociologen. Zij gaven hen een idee van de voedselidentiteit van Frankrijk. Deze wordt bepaald door de geologische en genealogische diversiteit van het land: de klimaatregio's, de manier waarop mensen gebruik maken van de grond, de gevarieerde culturen en producten - en de uitstekende keuken. XTU vertrok van het idee van een overdekte markt als het kruispunt waar alle voedingsmiddelen elkaar ontmoeten en besloot om een archetypische markt te produceren: vrijstaande ruimten beschut onder één groot dak.


Een landschap creëren

'Frankrijk symboliseert een cultureel wonder, industriële know-how, het goede leven,' vertelt architect Anouk Legendre. 'Dat is wat we de wereld wilden laten zien met ons 'landschap'. In één beeld tonen we de geografische diversiteit van de regio's van Frankrijk, zijn unieke agrarische aanbod en culinaire tradities.' Het gebouw is geïnspireerd door de zeshoekige vorm van het land en lijkt hier en daar te zijn opgedreven door tektonische verschuivingen. Dit gecreëerde landschap herbergt een markt en biedt 2000m² aan ruimte. Het plafond is glooiend en vormt een opvallend kenmerk van het paviljoen. Het weerspiegelt de uitgestrekte en gevarieerde terroirs van Frankrijk.


Ondersteboven

De architecten stonden te popelen om bezoekers te lokken. Het gebouw nodigt mensen van buiten naar binnen uit, om te beginnen aan een reis. Eenmaal voorbij de deuren van het paviljoen, worden de bezoekers ondergedompeld in de omgekeerde wereld van een heuvelachtig landschap. Boomachtige zuilen ondersteunen het 'levende' dak dat structuur biedt aan de functionele ruimtes en wandelpaden. De begane grond herbergt de tentoonstellingscabines en een echte markt. In tegenstelling tot conventionele overdekte markten, waar producten worden getoond in kraampjes, beschikt deze geënsceneerde versie over een verscheidenheid aan thema's. De 'gewelven van overvloed' serveren een menu van regionale specialiteiten,
delicatesse proeverijen, wetenschappelijk en biotechnologisch onderzoek, agro-ecologie, ... De eerste verdieping herbergt kantoren en VIP-kamers en de bovenste verdieping is een restaurant.


Vrije vormen

De lijm-gelamineerde structuur bestaat volledig uit Frans hout: het interieur is gemaakt van sparren en de buitenkant van lariks. Elk element van het gebouw - van de belangrijkste, ondersteunende structuren en het plafond tot de vloer en de gevels - is gemaakt van in elkaar grijpende stukken. Ze vormen samen één uniform bouwwerk. De houtbewerker Simonin maakte gebruik van een super-hoge precisie, digitaal gestuurde robot. Het resultaat is een reeks van zeer gelijklopende, rechthoekige cellen. De complexe geometrie van het Franse paviljoen creëert een achtbaan van vormen die het vermogen van hout aantonen, om zich te vormen tot onverwachte organische contouren. Naast haar dramatische vorm, is deze tent van hout ook een showcase voor Franse innovatie in houtarchitectuur.


Overvloedig landschap

Terwijl bezoekers onder de bogen van het paviljoen doorlopen, worden ze begroet met een overvloed aan materialen, geuren, groenten, producten en technologieën. Het paviljoen is graanschuur en schuur, kathedraal en bijenkorf, innovatielab en experimentele hub, land van de ontdekking en een klaslokaal, alles in één.

 

Bron: XTU
Deel dit artikel:
Onze partners