Het grootste chocolademagazijn ter wereld wordt energieneutraal

In Lokeren wordt binnenkort het grootste chocolademagazijn ter wereld voltooid! Meer dan 60.000 m² aan Barry Callebaut-chocolade zal van hieruit z’n weg vinden naar chocoladeliefhebbers wereldwijd. Die grootse ambities zijn eveneens in het gebouw zelf terug te vinden: het wordt het eerste gebouw van die omvang in België dat met veel trots het BREEAM Outstanding-certificaat zal dragen!

De realisatie van het chocolademagazijn voor Barry Callebaut is een samenwerking tussen diverse sterke partners en hun onderaannemers. Bouwheer WDP, specialist in slimme warehouse-oplossingen, stelde Alheembouw aan als hoofdaannemer.

Egon Braem, directeur industrie en retail bij Alheembouw, vertelt trots: “Het project wordt gerealiseerd in anderhalf jaar tijd, op een site van maar liefst 122.000 m². Het gebouw zal bestaan uit een gelijkvloers magazijn van ongeveer 55.000 m², alsook een hoogstapelmagazijn van 11.000 m². Momenteel zijn we met 120 mensen aan het bouwen. Doordat de site zo groot is, kunnen we gelukkig vlot coronaproof werken.”

 

BREEAM Outstanding

De duurzaamheidsambities in dit project zijn torenhoog. Barry Callebaut gaat voor een BREEAM Outstanding-certificaat, het beste van 5 niveaus. BREEAM is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk dat strenge eisen stelt rond specifieke thema’s zoals energie, gezondheid, ecologie, materialen, afval, water, transport, vervuiling en management.

Om dit te verwezenlijken, werd samengewerkt met architectenbureau AAVO en studiebureau Istema. SuReal biedt ondersteuning op vlak van BREAAM. Egon Braem vertelt: “Voor het chocolademagzijn zetten we in op alle facetten die BREAAM meeneemt in de evaluatie. Alleen zo is het mogelijk om het Outstanding-certificaat te behalen. Scoor je op één aspect wat minder? Dan verkleint de kans drastisch om deze hoogste score te behalen. Er zijn dus maar weinig bedrijven die het aandurven om voor BREEAM Outstanding te gaan.”

 

BREAAM in het chocolademagazijn

De duurzaamheidsinspanningen zullen merkbaar zijn over de hele site. Zo is het gebouw niet alleen energieneutraal, het wordt ook een op-en-top aangename omgeving om in te werken. Zelfs rondom het gebouw is er aandacht voor duurzaamheid. Een greep uit de inspanningen:

  • Energieneutraal gebouw: er worden geen fossiele materialen ingezet en de focus ligt op een energiezuinige werking. Hierbij spelen o.a. isolatie, energiezuinige verwarming en koeling, ledverlichting, … elk hun rol. Op de daken liggen zonnepanelen en voor elektrische voertuigen zijn laadpalen voorzien.
  • Welzijn op het werk: er zijn studies uitgevoerd op vlak van licht, akoestiek en thermische waarden zodat iedereen aan de slag kan in een aangename werkplek. In de centrale hal gebeurt de orderpicking bijvoorbeeld op een plaats met veel daglicht, terwijl de opslaghallen eerder in de meer donkere delen van het gebouw liggen.
  • Omgeving: via infiltratiebekkens wordt water zo lang mogelijk opnieuw ingezet op de site zelf en ook aan de lokale fauna en flora wordt aandacht besteed. Nestkasten, vleermuizenkasten en insectenhotels verwelkomen allerlei dieren. Voor de beplanting werden louter inheemse bomen gekozen.

 

Isolatie als sterke schakel

Isolatie speelt een belangrijke rol in het energieneutrale karakter van dit gebouw. Er werden diverse studies gedaan om het optimale evenwicht te vinden tussen koeling, verwarming en isolatie. “Het gebouw moet een constante temperatuur van 18°C aanhouden, tot in het kleinste hoekje. Het was een huzarenstukje, maar uiteindelijk werd gekozen voor 16 cm PIR-isolatie van Unilin Insulation. Dat is dikker dan in de meeste gebouwen van deze omvang”, aldus Egon Braem.

Hoe meer wordt geïsoleerd, hoe energiezuiniger een gebouw wordt. Er is minder verwarming en/of koeling nodig, waardoor het sneller energieneutraal kan zijn. Of zoals Egon Braem het zo mooi verwoordt: “Een energiefactuur heb je elke maand, goede isolatie is een investering voor het leven.”

 

1 dak, 17.400 isolatieplaten

 “Het dak is bijna dicht, dus we zijn tevreden!”, lacht Egon Braem. Die vlotte werken verlopen via Mutec, de onderaannemer voor de dakisolatie. Gilles Adams, de bedrijfsleider van Mutec, vertelt: “Voor het isoleren van platte daken kunnen we altijd rekenen op Unilin Insulation. Ons vast aanspreekpunt is altijd bereikbaar voor vragen en ook op technisch en logistiek vlak worden we goed ondersteund. Doorheen de jaren hebben we echt een duurzame relatie opgebouwd.”

Ook voor het dak werkten alle partijen opnieuw nauw samen. Gilles Adams: “We dachten samen na over de best mogelijke manier om het dak snel te dichten en de vooropgestelde isolatiewaarde te behalen. Er werd gekozen voor Utherm Roof L FM in platen van 16 cm. Unilin Insulation fabriceerde grote PIR-platen op maat, ons team kon ze vlot plaatsen dankzij het lichte gewicht.”

Bert Gryson, Mutec-werfleider, pikt in: “Op 4 maanden tijd mocht ik 150 Unilin-vrachtwagens ontvangen, goed voor 17.400 isolatieplaten om een dak van 50.000 m² te isoleren. Als je weet dat we op 1 jaar 350.000 m² platte daken met Unilin Insulation isoleren, kan je dit zeker als een groot en geslaagd project beschouwen!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners