HONK vzw is een lokale vereniging in Leuven van ouders met 14 kinderen met een beperking. Nu hun kinderen volwassen worden, streven de ouders ernaar om een eigen thuis te creëren voor de groep: het HonkHuis. Na twee jaar werkzaamheden is het gebouw dat werd ontworpen door 360 architecten klaar en kunnen de jongeren intrekken in hun eigen stek. Het Honkhuis telt vier verdiepingen en heeft een bewoonbare oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter.
Het project is op maat gemaakt voor de bewoners en heeft een kleinschalig karakter. Iedere jongere krijgt een eigen studio met zowel dag- als nachtgedeeltes en een eigen badkamer. De keuken en eetruimte zijn gemeenschappelijk. Daarnaast zijn er gedeelde voorzieningen zoals een zithoek, een tuin, een multifunctionele therapieruimte en een kantoor. De inwonende nachtwacht krijgt ook een eigen kamer met badkamer.
Het HonkHuis neemt een prominente plek in binnen het masterplan van de Hertogensite, dat de herontwikkeling van voormalige ziekenhuisterreinen in het centrum van Leuven omvat. Het huis bevindt zich aan de Minderbroederstraat, waar het een bestaande blinde gevel aanvult en de hoek markeert richting het groene openbare binnengebied en de blootgelegde Dijle.
De architectuur van het HonkHuis gaat de uitdaging aan om een eigentijds hoekpand te creëren dat zich harmonieus voegt in de omgeving met sterk neogotische architectuur van Joris Helleputte. Hoewel het niet letterlijk citeert, creëert het ontwerp met erkers en hoekverdraaiingen een haast klassiek, verticaal gevelritme. De gevel omarmt het woonprogramma, waardoor talloze specifieke plekken en kamers ontstaan.
Op deze strategische locatie zullen de bewoners van Honk een integraal onderdeel vormen van de woonbuurt, onder andere door hun open buurtwerk en activiteiten. Het uitnodigende toegangsportaal en de grote ramen op de begane grond, die de dagelijkse activiteiten van de bewoners zichtbaar maken, getuigen van de sterke wens om interactie met de buurt te bevorderen.
Het ontwerp is primair bedoeld als een huis, geen instelling. De nadruk ligt op gewoon wonen. Hoewel zorgvoorzieningen aanwezig zijn, zijn ze nooit dominant aanwezig; ze vormen onzichtbare ondersteuning.