Het Kantoor van Morgen ontwerpt duurzame werkplek voor WEB

Werkervaringsbedrijven (WEB) uit Turnhout kwam aankloppen bij het Kantoor van Morgen om hun kantoren onder handen te nemen. Deze vzw coördineert verschillende initiatieven om mensen die moeilijke toegang hebben tot de arbeidsmarkt te helpen een duurzame job te vinden. “Wij hielpen WEB alvast aan een duurzame werkomgeving”, vertelt het Kantoor van Morgen.

De vorige kantoren van WEB waren een doolhof van gangen en muren. Het Kantoor van Morgen: “WEB wilde zich hiervan bevrijden en gaf ons de taak om ruimte en overzicht te creëren. Wij stripten de kantoren volledig leeg zodat we een nieuwe open ruimte creëerden en bouwden de nieuwe kantoren tabula rasa op. WEB had geen specifiek concept voor ogen. Zij bekeken het praktisch en wilden meer meetingzalen en voldoende ruimte om alle werknemers een kwalitatieve werkplaats te garanderen.”

Treincoupés

De keuze voor een moderne interpretatie van het landschapskantoor was snel gemaakt. Het Kantoor van Morgen: “We deelden de ruimte op in zones en gebruikten de verschillende vergaderzalen en aparte bureaus van de diensthoofden als separatie. Zo geniet iedereen van het open karakter van het ontwerp, maar is er toch voldoende akoestische en visuele afscheiding om de focus te helpen bewaren. Er zijn ook uitwijkmogelijkheden voor de werknemers zoals vergaderzalen voor kleine en grote groepen, treincoupés voor ‘een op een’-overleg en focusruimtes.” 

Hout

Qua materiaalgebruik valt het gevarieerde gebruik van hout onmiddellijk op. Het Kantoor van Morgen: “Daarvoor steunden wij op de expertise van Resourcelab, een van de initiatieven van WEB zelf. Dat is een schrijnwerkerij die meubels en maatwerkinterieurs vervaardigt uit recuperatiehout en dit met sociale tewerkstelling. Zij namen de vervaardiging van alle houten muren, tafels, banken en lockers voor hun rekening.

Eyecatcher van dit alles is de geroeste muur in een van de vergaderzalen. In het origineel concept was dat inderdaad een geroeste plaat, maar Resourcelab toonde zich van zijn vernuftigste kant en verfde een mdf-plaat met oxiderende verf. Het resultaat is nagenoeg identiek. Om het hout voldoende te laten spreken, opteerden we om alle andere wanden sober en wit te houden. Een duurzame vloer op basis van lijnolie accentueert de open indruk van het ontwerp en het zwarte plafond brengt contrast en sfeer.”

Deel dit artikel:
Onze partners