'Het Nieuwe Huis': circulair bouwen in de praktijk

Geen enkel gebouw heeft het eeuwig leven. Binnen een visie van duurzaam en circulair bouwen, hanteert men het principe dat de onderdelen van een gebouw uiteindelijk geen afval mogen zijn, maar grondstof. Te mooi om waar te zijn? Niet als het aan Xella ligt: cellenbeton kan immers perfect gerecupereerd worden om te hergebruiken als grondstof voor … cellenbeton. Een perfecte oplossing voor dit duurzaam residentieel project waar zowel dakplaten als wanden zijn opgetrokken uit cellenbeton.

In 1830, ergens aan de vooravond van wat we nu België noemen, werd in Hombeek de herberg 'Het Nieuwe Huis' gebouwd. Bijna twee eeuwen en verschillende verbouwingen later, krijgt dit beschermd dorpszicht in Hombeek een waardige nieuwe bestemming. Bouwheer en aannemer Kristof Lombaerts toont hier aan hoe een oud pand kan hervormd worden tot een moderne residentiële ontwikkeling waarbij comfort voor de volgende generaties hand in hand gaat met duurzaamheid over de hele levensduur van het nieuwe gebouw.

Het gevelzicht van het oude gebouw aan de straatzijde werd behouden terwijl het bestaand volume achter de gevel volledig werd vervangen door een constructie opgetrokken in elementen van Ytong en Hebel. Hierdoor ontstaat in feite een éénlagige schil opgebouwd uit cellenbeton. Vervolgens wordt er achter dit gebouw nog een nieuw volume aangebouwd, eveneens volledig in cellenbeton. Het gebouw aan de voorzijde wordt afgewerkt met een gevelpleister, het achterliggend gebouw met leien. In totaal geeft deze ontwikkeling plaats aan 6 appartementen.

 

Maatwerk

Voor Kristof Lombaerts zijn er verschillende argumenten in het voordeel van de combinatie Ytong en Hebel: "Allereerst moeten we ons, dankzij de keuze voor cellenbeton voor zowel de muren als de dakconstructie, geen zorgen maken over bouwknopen en koudebruggen. Daarnaast is er ook een praktisch voordeel: cellenbeton is zeer dankbaar om te verwerken, wat ons tijd heeft bespaard in de ruwbouwfase. Dit was niet alleen het geval bij het uitwerken van de rondbogige vensters maar ook voor de dakvensters en andere speciale passtukken. Cellenbeton kan namelijk eenvoudig ter plaatse op maat gezaagd worden. Dit maatwerk creëert ook minder stof, wat de verwerking veel aangenamer maakt. Het belangrijkste voordeel in tijdswinst komt vooral in de afwerkingsfase. Zo zal het verwerken van technische leidingen veel sneller en accurater gaan dan bijvoorbeeld bij snelbouwstenen.

De plaatsing van de Hebel dakplaten in een hellend dak vraagt wel wat vakkennis. De dakplaten rusten deels op de Ytong muren en deels op een staalconstructie die hiervoor voorzien werd. Ook voor de dakvensters werd een staalconstructie voorzien. Het resultaat is een mooi passend geheel, wat minder werk zal vragen bij de bepleistering. 

De Ytong en Hebel wanden en dakplaten zijn bovendien luchtdicht en beschikken over uiterst goede isolerende eigenschappen. Hierdoor is het leefcomfort aangenamer in de zomer omdat de ruimtes veel minder snel opwarmen. In de winter heeft dit als voordeel dat de warmte beter behouden blijft. Ook akoestisch scoort cellenbeton zeer goed, beter dan een opbouw waar bijvoorbeeld klassieke thermische isolatie wordt gebruikt."

 

Verantwoordelijkheid nemen

Voor Kristof zijn er meer argumenten dan de praktische voordelen op de werf of het comfort voor de bewoners: "Als bouwheer wil ik ook een verantwoordelijkheid nemen tegenover toekomstige generaties. Ook dat verklaart mijn keuze voor Ytong en Hebel: de productie van cellenbeton is immers ecologischer dan alternatieve materialen. De grondstoffen zijn kalk, water en zand, dit zijn materialen die ruim beschikbaar zijn in de natuur. Daarnaast is er bij de productie veel minder energie nodig, cellenbeton wordt immers op een veel lagere temperatuur geproduceerd dan verschillende andere ruwbouwmaterialen.

Daarnaast is een cellenbetonconstructie minder complex in opbouw en vereist geen andere materialen om te isoleren. Wanneer dit gebouw dus ooit zou worden ontmanteld, bestaat het merendeel uit cellenbeton, wat veel eenvoudiger en beter te verwerken is." 

"Voor Xella is deze ecologische voetafdruk zeer belangrijk", vult Guy Mariën, regiomanager van Xella, aan: "Niet alleen omwille van de keuze van de grondstoffen en de beperkte milieubelasting tijdens de productie beperken we onze impact. Duurzaamheid maakt deel uit van het DNA van Xella. Een typisch voorbeeld hiervan is het hergebruik van cellenbetonafval van de werven. Dit wordt opgehaald op de werf door de verdelers van bouwmaterialen, hierna recuperen wij dit en wordt het opnieuw ingezet bij de productie van nieuwe cellenbetonproducten. Het resultaat is een duurzame win-win-win situatie: voor de aannemer vermindert de hoeveelheid afval aanzienlijk, als producent kunnen we dit opnieuw inzetten in onze productie en onze planeet is de derde winnaar."

Samengevat, een mooi voorbeeld van een geslaagde ontwikkeling die ruimte en comfort zal geven aan haar nieuwe bewoners en bovendien op de (zeer) lange termijn nog perspectief biedt voor de volgende generaties.

Bron: Xella
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners