Het Nieuwe Werken brengt een nieuw kantoor met zich mee

De kantooromgeving is de jongste jaren sterk geëvolueerd. Een vernieuwde inrichting is het resultaat én de katalysator van een nieuwe visie op werken. Maar hoe ziet het nieuwe kantoor er precies uit? architectura.be vroeg het op een panelgesprek over Het Nieuwe Werken aan verschillende experts uit de sector.

Heeft de vaste werkplek afgedaan, of moet niet alles uit het verleden op de schop? Stijn Geeraets van Fosbury & Sons kiest voor de gulden middenweg. “Sommige mensen hebben nood aan hun eigen plekje. Iedereen zou dat voor zichzelf moeten kunnen beslissen.”

Ook Dirk Jenaer van Pami merkt dat mensen zich hun werkplek eigen willen maken. “Een foto van de kinderen op het bureau doet al veel. Maar dat hoeft een flexibele werkplek niet in de weg te staan. Wij spelen hierop in door de mogelijkheid te bieden om met lockers te werken, waar het personeel elke ochtend persoonlijke spullen uit kan halen.”

 

Zit-statafel

Ook het meubilair zelf verandert: een doorsnee bureau wordt steeds meer vervangen door een zit-statafel. Dirk Jenaer: “In Nederlandse kantoren zijn tot 80% van de bureaus reeds zit-stameubilair. Een app laat zelfs toe om aan te geven of de werknemer voldoende actief is, en of het tijd wordt om eens recht te gaan staan.”

Maar ook evoluties zoals de zit-statafel zijn (nog) niet voor iedereen weggelegd. “Zo’n wijzigingen doen het altijd beter bij iets jongere mensen”, stelt Gilles Wynant van Ergodome. “Daarom leveren we niet enkel meubilair, we zorgen ook voor begeleiding van bedrijven die dergelijke vormen van het nieuwe werken introduceren. Zonder die begeleiding zullen sommigen de innovaties niet of verkeerd gebruiken.”

 

Beweging op het werk

Nochtans zijn deze nieuwigheden niet zomaar modegrillen: ze kunnen de gezondheid van het personeel ten goede komen. “Voldoende beweging op het werk is belangrijk. Als je acht uur aan één stuk stilzit gaat alles trager. Daarom hebben wij zelfs stoelen met een ingebouwd bewegingsmechanisme: de stoelen bewegen voor de werknemer, met een goede bloedsomloop als resultaat”, zegt Wynant. Ook allerhande trucjes kunnen van pas komen om de mensen in beweging te krijgen, zoals de koffieruimte bewust een eind van de bureaus weg te plaatsen.

Het landschapsbureau lijkt alvast wel verleden tijd. “Niemand wordt daar echt gelukkig van”, stelt Stijn Geeraets van Fosbury & Sons vast. “Een mengeling van open kantoren en gesloten ruimtes is een betere oplossing. Belangrijk is dat de kantoorinrichting samenwerking tussen collega’s stimuleert. Het nieuwe werken betekent niet dat er uitsluitend nog individueel gewerkt mag worden: mensen worden gelukkiger van verbondenheid.”

 

Akoestiek

Allerhande comforteisen worden steeds belangrijker. Dominique Goven van Rockfon: “Vroeger was het systeemplafond de standaard. Dat diende eigenlijk vooral om de leidingen te bedekken en de akoestiek te regelen. In moderne kantoren ligt de bovenkant steeds meer open en wint een goede akoestiek aan belang. Vroeger lag daar niemand wakker van, vandaag is dat in elk kantoor een belangrijke bekommernis.”

Ook voldoende daglicht en een mooi zicht naar buiten spelen een steeds belangrijkere rol in nieuwe kantoren. Witte tl-lampen worden vervangen door armaturen met een warme lichtkleur. En bij de inrichting van een kantoor wordt ook steeds meer rekening gehouden met beplanting. “Heel wat kantoren hebben tegenwoordig een green wall. Dat zag je vier jaar geleden nauwelijks. Er is een duidelijke evolutie richting meer biophillic design, waarbij aandacht wordt besteed aan het contact met de natuur”, zegt Christophe Van Hees van Pami.

Deel dit artikel:
Onze partners