Het Predikheren in Mechelen ging op de ARC19 Awards in Amsterdam, een initiatief van de Architect, aan de haal met de Interieur Award. De jury was diep onder de indruk van de gevoelige en fijnzinnige aanpak waarmee architecte Mechthild Stuhlmacher van Korteknie Stuhlmacher Architecten het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. Ze werkte daarvoor samen met Callebaut-architecten, Bureau Bouwtechniek en de studiebureaus ABT en RCR. "Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk", zo oordeelt de jury.
Elk jaar organiseert de Architect de ARC Awards. Die serie prijzen belicht het allerbeste werk in de categorieën Architectuur, Stedenbouw, Interieur, Meubel, Detail, Innovatie en Development. Daarnaast zijn er prijzen voor Jong Talent en Oeuvre. Dit jaar werd het Mechelse Het Predikheren de winnaar van het ARC19 Interieur Award.
Het voormalig klooster Predikheren, later ook nog kazerne, was bijna een ruïne. Stad Mechelen nam de beslissing om het monument te herbestemmen tot stadsbibliotheek en schakelde daarvoor architecte Mechthild Stuhlmacher in. Met de realisatie is een inspirerend en verbindend publiek gebouw aan Mechelen toegevoegd.
Meer en langere bezoeken
“Architecte Mechthild Stuhlmacher heeft zich kunnen inleven in de geschiedenis van het gebouw. We zijn trots op de samenwerking met deze architecte, ze heeft ons helemaal begrepen. Dit is het ultieme voorbeeld van hoe je een historisch gebouw weer tot leven brengt. Daarnaast is het een multifunctioneel gebouw geworden. Onze monumentale gebouwen een herbestemming geven met als doel ze te laten herleven blijft op de planning staan”, zegt Koen Anciaux, Mechels schepen van Monumenten.
Ook cultuurschepen Björn Siffer vindt de award dubbel en dik verdiend. “Het is Mechthild Stuhlmacher en haar team gelukt om de ziel en het karakter van het gebouw te behouden. De schoonheid van het verval werkt inspirerend en trekt aan. We merken sinds de opening van Het Predikheren een stijging van het aantal bibliotheekbezoekers en ze blijven gemiddeld ook langer plakken. Ontmoeting staat dan ook centraal in Het Predikheren, maar er is ook ruimte voor stilte en intimiteit. Klasse om die veelzijdigheid te kunnen ontwerpen en creëren.”
"Vernieuwende restauratievisie"
De jury oordeelde dat Het Predikheren op vernieuwende en inspirerende wijze weer tot leven is gebracht. "Met name de restauratievisie is vernieuwend en een toevoeging aan het vakgebied. De architecte heeft in de plafonds en wanden het verval geconserveerd. Met een experimenteel en innovatief restauratieproces is het gelukt om de historische verflagen simultaan te tonen. Op esthetisch vlak gaan de nieuwe materialen – vooral eikenhout – een intrigerend spel aan met de kleuren van de bestaande verflagen en de houten spanten van de zolders. Het nieuwe interieur heeft zich genesteld in het klooster. Het project is een onbedoeld kunstwerk."
"Met akoestische ingrepen werden ruimten gearticuleerd door plotselinge stilten te creëren", aldus nog de jury. "Dat dient de behoefte van de bezoeker om rustig te lezen en vergroot de beleving van de ruimte. Installaties zijn weggewerkt in grote op maat gemaakte meubelen. Het gebouw is comfortabel en uitnodigend, zoals past bij de maatschappelijke functie. De architecte heeft zich volledig ingeleefd in het monument en zich dienstbaar opgesteld aan de gebruiker, niet in de laatste plaats aan kinderen."
Er waren nog twee andere projecten genomineerd voor de Interieur Award: LocHal in Tilburg van Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo en Museum De Lakenhal in Leiden, van Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects.