Het verhaal achter het circulaire snelbouwsysteem Facadeclick

Facadeclick is een snelbouwsysteem waarbij zonder mortel of lijm snel een voegloze, circulaire gevel kan worden gebouwd met baksteen. De stenen worden als het ware ineen geklikt als LEGO-blokken.

Waar komt het idee vandaan?

Het idee is gepatenteerd en komt uit het brein van Patrick Vandenbempt. Als ervaren aannemer en projectontwikkelaar zocht hij naar een milieuvriendelijke oplossing voor de problemen waar iedereen in de bouw mee worstelde en vandaag nog worstelt.

De traditionele methode van metselen is immers arbeidsintensief en duur, weersafhankelijk, vereist schaarse vakmannen en vraagt om steeds meer verantwoorde keuzes omtrent materiaal, watergebruik en CO2 -productie.

Samen met zijn zoon Jasper zocht hij naar een oplossing die al deze problemen in één keer deed verdwijnen.

 

Het doel: snel, circulair en sterk bouwen

De vraag die centraal stond bij de ontwikkeling van de oplossing was: hoe kunnen we snel en foutloos een gevel bouwen die bovendien milieuvriendelijk en technisch beter is dan traditionele gevelbouw?

In een eerste testfase begonnen ze prefab gevels te bouwen in de fabriek. Maar die ervaring was niet helemaal positief. Ze hadden geen last meer van ongunstige weersomstandigheden, maar er konden beschadigingen ontstaan tijdens het transport en tijdens de plaatsing. Dat moest dus beter kunnen. De conclusie was dat de gevel nog altijd op de werf moest gebouwd worden. Maar hoe?

De mortel moest er tussenuit, want die bouwmethode had de reeds vermelde nadelen. Daarom namen ze hun toevlucht tot een droogbouwsysteem dat door iedereen kon gebruikt worden. Van daaruit nam Jasper Vandenbempt het over en werkte het idee technisch verder uit. Uiteindelijk werd het een systeem waarbij de stenen in elkaar klikken als LEGO-blokken.

Het eindresultaat kreeg de naam Facadeclick. Door simpelweg bakstenen te stapelen en met kunststof verbindingsstukken vast te zetten, is Facadeclick niet alleen sneller en circulair, maar ook nog eens twee keer sterker dan traditionele gevelbouw.

Het heeft de nodige tijd en doorzettingsvermogen gekost, maar vandaag staat Facadeclick voor:

  • Circulair en duurzaam bouwen
  • Snel en foutloos werken
  • Kosten besparen door een eenvoudig kliksysteem
  • Sterker dan traditionele gevelbouw

 

De juiste partners voor een milieuvriendelijk eindproduct

Om zo’n onderneming tot een goed einde te brengen, werden partners gezocht die konden helpen bij de realisatie van dit vooruitstrevende idee.

Dat werden Nelissen, BIA BV, Termokomfort en Didak. Zij hielpen niet alleen mee nadenken over de uitvoering van het nieuwe snelbouwsysteem, maar boden zelf ook circulaire en duurzame oplossingen aan die helemaal passen in het groene concept van Facadeclick.

Nelissen produceert de keramische stenen waar de verbindingsstukken in passen. BIA BV neemt de geperste gevelstenen voor zijn rekening.

Didak Injection maakt de kunststof verbindingen in een fabriek die volledig draait op groene stroom.

Termokomfort levert spuitisolatie (ATG gekeurd) in de vorm van een foam parel van organisch afval dat bij afbraak uit spouwen kan worden gezogen en bovendien biologisch afbreekbaar is. Testen van de UGent tonen aan dat zowel voor waterdichtheid als voor brandweerstand de hoogste klasse wordt behaald. En het is ook nog goedkoper dan isolatie met platen.

 

De toekomst

Facadeclick heeft ondertussen verschillende projecten gerealiseerd in België en Nederland, onder andere in de retail, woonzorg en sociale woningbouw.

Daarnaast werkt het bedrijf verder aan Construclick, het bouwen van een draagmuur volgens de principes van Facadeclick. De traditionele betonblokken worden ook hier in elkaar geklikt, zonder gebruik te maken van mortel of lijm. Net als Facadeclick is Construclick kostprijsefficiënt, met name omdat het sneller werkt, het zonder specifieke skills kan toegepast worden, en het weersonafhankelijk kan verwerkt worden.

Meer weten?

Lees meer informatie en bekijk video’s van hoe het werkt op www.facadeclick.be

Deel dit artikel:
Onze partners