Hier gaan insecten op hotel

Wie moe is na een lange dag kuieren in Londen, kan beter niet op deze stoelen gaan zitten. De designobjecten huisvesten namelijk verschillende insectensoorten. Studio Marlène Huissoud hoopt met haar “insectenhotels” iets terug te geven aan de natuur.

Deze designstoelen zijn niet bedoeld om op te gaan zitten. In tegendeel, het zijn zogenaamde “hotels” voor insecten die in Londen vertoeven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat meer dan 40% van de insectensoorten verdwijnt en dat een derde met uitsterven wordt bedreigd. Volgens Studio Marlène Huissoud heeft de mensheid zich dan ook egocentrisch opgesteld. We hebben zelf bronnen uitgeput. Toch is het volgens Huissoud niet het moment om erover te treuren, maar wel te ernaar te handelen.

Met die gedachte in het achterhoofd is ‘Please stand by’ tot stand gekomen. Het project doelt erop om iets terug te geven aan de natuur. De stukken vormen leefgebieden die dienen als toevluchtsoord voor de insecten. Het zijn plekken waar de beestjes zich in kunnen nestelen of overwinteren. De omgeving is dan ook aangepast aan hun behoeften. Om te weten welke eigenschappen de objecten precies moesten hebben, dook Huissoud in zee met wetenschappers Robert Francis en Mak Brandon van King's College London.

Duurzaam en organisch

De “hotels” zijn op een duurzame en organische manier geproduceerd. Huissoud heeft hiervoor beroep gedaan op natuurlijke klei. Ze koos ervoor om die niet te bakken, om de grondstof zo primitief mogelijk te houden. Vervolgens werden de stukken aangekleed met een natuurlijk bindmiddel dat bescherming biedt tijdens regenachtige dagen.

Daarnaast zijn de kleuren van de materialen niet lukraak gekozen. Huissoud heeft enkel tinten gebruikt waartoe insecten zich doorgaans aangetrokken voelen. Denk daarbij aan wit, grijs en donkere tonen. Op die manier hoopt de experimentele ontwerpster om zo veel mogelijk insecten aan te trekken.

Deel dit artikel:
Onze partners