Historisch kantoorgebouw van Care Property Invest breidt uit (Abv+ architecten)

In 2019 besliste Care Property Invest (CPI) omwille van een sterke groei van het bedrijf te investeren in de uitbreiding van zijn kantoorgebouw. Het project werd toevertrouwd aan Abv+ architecten, Avantgarden en vanhout.pro.

Het vernieuwde kantoorgebouw kreeg een extra oppervlakte van ongeveer 500m2. Dankzij de realisatie van 20 extra werkplekken en vier extra vergaderruimtes werd de capaciteit van het gebouw verdubbeld. In de kelder bevindt zicht een fietsenstalling, fitnessruimte en archiefruimte. Een lift garandeert de toegankelijkheid van het gebouw waardoor medewerkers ook eenvoudig het kelderniveau kunnen bereiken.

 

Historisch karakter

Het historisch pand dat vroeger dienst deed als koetshuis, bevindt zich naast het park Vordenstein. Het kantoorgebouw staat vrij op een perceel en is aan de straatzijde zichtbaar door het open karakter.

Gezien de grote historische waarde van het gebouw, zocht het ontwerpteam  naar een manier om de zichtbaarheid ervan maximaal te vrijwaren. Daardoor besloot CPI samen met ABV+ Architecten om op twee niveaus te werken om de footprint van het gebouw te beperken. De keuze voor een atypisch zadeldak resulteert in een eigentijdse relatie met het bestaande gebouw. Hierdoor wordt de bovenverdieping klein in oppervlakte, wat de massiviteit van het volume beperkt. Het ontwerpteam creëerde extra ruimtelijkheid door deze verdieping op te vatten als een mezzanine.

 

Oude elementen op een hedendaagse manier

Enkele typerende elementen kenmerken het gebouw. Zo kent de voorgevel van het gebouw een sterke geleding door de arduinen druiplijsten en verticale metselwerkposten. De zijgevel bestaat uit een ruwe, gesloten metselwerkwand.

Voor de uitbreiding van het kantoorgebouw werd er met dezelfde ingrediënten gewerkt, toegepast op de hedendaagse manier. Zowel de voor- als de achtergevel zijn uitgewerkt met strakke, verticale lamellen uit geanodiseerd aluminium. Hierdoor zie je meteen de link met de gelede voorgevel van het bestaande gebouw, maar het zorgt ook voor een contrast door de strakheid en gladheid van het gekozen materiaal. De zijgevel kreeg een gesloten, vlak uitzicht door een afwerking met aluminium cassettes. Hierdoor is de link met de bestaande zijgevel meteen zichtbaar.

 

Akoestisch duurzaam comfort

Een energie-efficiënt kantoorgebouw was het doel. CPI kreeg een duurzame verwarming: een BEO-veld. Dankzij deze duurzame bron van energie kan het kantoorgebouw verwarmd en gekoeld worden op een lage temperatuur met warmte uit de grond. Daarnaast werd het dak volledig voorzien van een groendak en zonnepanelen. De voorzijde van het gebouw kreeg een natuurlijk zonwering door de verticale lamellen.

Zowel de vaste inrichting, het los meubilair en de verlichting maakten integraal deel uit van de architectuuropdracht. In het bijzonder besteedt het ontwerp aandacht aan het akoestisch comfort door de toepassing van geperforeerde gipskartonplaten, akoestische houten lambriseringen en gordijnen. Om een warme toets doorheen het gebouw te laten lopen, werd er gekozen voor de toepassing van hout en  frisse terrazzo-tegels.

 

Duurzame en functionele tuin

Avantgarden stond in voor de landschapsarchitectuur binnen een Design&Build-formule tijdens zowel de eerste fase als bij de uitbreiding van de kantoren. De prairiebeplanting geniet een hoge biodiversiteit. Waterdoorlatende verhardingen, laadpalen voor auto’s, ledverlichting, groene parking, deels recuperatie van kasseien en stootbanden in corten staal: duurzaamheid staat centraal in deze functionele tuin.

Bron: Abv+ architecten
Deel dit artikel:
Onze partners