Historische gevels van PTS Boom door Erfgoed en Visie in ere hersteld

De gebouwen van PTS Boom dateren uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Sinds de bescherming van de oudste delen van de school als monument in 2004 investeert de Provincie Antwerpen in de restauratie ervan. Het architectenbureau Erfgoed & Visie coördineert de restauratie, die in verschillende fasen wordt uitgevoerd. De renovatie van de gevels van de klassenvleugel, conciërgewoning en oude turnzaal- het meest monumentale deel van het complex - begon in 2022 en is nu succesvol afgerond.

De schoolgebouwen, ontworpen door architecten Camille Bal en Ernest Lamot, domineren de geometrische Franse vijvers in het gemeentepark van Boom. Het ontwerp is sterk geïnspireerd door de baksteenarchitectuur van het Amsterdamse Modernisme, een stijl gekenmerkt door expressief metselwerk en sobere ornamenten. Erfgoed en Visie heeft een masterplan voor de site opgesteld, waarin de verschillende restauratiefasen zijn vastgelegd, met respect voor de waardevolle architecturale kenmerken.

Doordachte erfgoedrestauratie

De restauratie was een uitdaging, vooral vanwege de aanpassing van lokalen aan nieuwe functies in combinatie met technische vereisten. Een opvallend element van de renovatie is de nieuwe glazen koepel in de inkomhal, die verwijst naar de oorspronkelijke vijfhoekige lichtkoepel. De diamantvorm van de koepel, ontworpen door ingenieursbureau Ney & Partners, is een knipoog naar de historische diamantnijverheid van de streek.

Dit restauratieproject is een voorbeeld van hoe erfgoed op een zorgvuldige manier kan worden hersteld en tegelijkertijd aangepast aan hedendaagse gebruikseisen. Het behoud van historische gebouwen zoals deze draagt bij aan het culturele en architecturale erfgoed van de regio en biedt een inspirerend voorbeeld van doordachte erfgoedrestauratie.

Bron: Erfgoed & Visie
Deel dit artikel:
Onze partners