Historische site prinselijke familie de Mérode in Elsene wordt herbestemd naar uitgepuurd ontwerp &bogdan

Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development heeft de definitieve en uitvoerbare vergunning ontvangen voor haar nieuw project ‘de Mérode’ in Elsene. Dankzij de totaaltransformatie naar een ontwerp van het Brusselse ontwerpbureau &bogdan en Arjaan De Feyter Interior Architects voor het interieur kan deze unieke historische site na jaren van leegstand en verval een nieuwe toekomst tegemoet gaan.

In 1912 liet Graaf Werner de Merode (1855-1914) in Elsene een prominent, eclectisch stadspaleis met een royale binnentuin bouwen. Het art-deco ontwerp van het stadspaleis is van de hand van de Brusselse architect Joseph Prémont. Hoewel Werner de Merode in 1914 overleed, bleef de prinselijke familie er wonen tot in 1954. In 1954 kocht de katholieke instelling Maison Saint-Ignace het pand en gebruikte als residentie en opleidingscentrum voor het Centre International Lumen Vitae. Door het succes van het centrum begon men in 1965 met de bouw van een moderne toevoeging in de tuin, ontworpen door architect J.L. Franchimont. Na 50 jaar, in 2016, verliet de Saint-Ignace-gemeenschap de gebouwen aan de Washingtonstraat en werd de site aangekocht door erfgoedontwikkelaar VDD Project Development.

Drie hedendaagse volumes

Voor het ontwerp van dit prestigieuze project bundelde VDD de krachten met het gerenommeerde Brusselse architectenbureau &bogdan dat met bekroonde projecten als “The Cosmopolitan”, “COOP”, “Amal Amjahid” en “Novacity” een uitgebreide ervaring heeft binnen de Brusselse context.

Het voormalige stadspaleis, met z’n waardevolle gevels, rotonde, salons en ornamenten zal zorgvuldig worden gerestaureerd. Het bouwblok wordt stedenbouwkundig vervolledigd door de harmonieuze integratie van drie, nieuwe gebouwen rondom de royale binnentuin. De uitgepuurde architectuur van deze hedendaagse volumes verwijst naar de vormgeving van het stadspaleis met zijn kenmerkende verticale erkers en historische koetsdoorgang, en is geïnspireerd door de art-nouveau van het begin van de 20ste eeuw. De nieuwe gebouwen worden gerealiseerd met hoogwaardige materialen zoals natuursteen en bronskleurig buitenschrijnwerk, wat de site een warme, nobele uitstraling geeft die perfect in de buurt past.

"'de Mérode’ onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke geschiedenis, nobele uitstraling en unieke ligging naast het Tenboschpark. Georganiseerd rond een collectieve tuin in sterke relatie met het Tenboschpark, versterken drie nieuwe gebouwen de historische pracht die we behouden en samenbrengen met hedendaagse woonkwaliteit van het hoogste niveau. Dit project zet zonder twijfel een nieuwe standaard voor residentieel wonen in Brussel."
- Oana Bogdan, architect en oprichter &bogdan -

 

Opwaardering van de buurt

‘de Mérode’ fungeert als voorbeeldproject voor hoe historisch erfgoed op een duurzame manier een nieuw leven kan krijgen. Naast circulair bouwen wordt volop ingezet op moderne en duurzame technieken zoals geothermische energie, warmtepompen, zonnepanelen en maximale warmteterugwinning, wat het energieverbruik aanzienlijk minimaliseert. Alle gebouwen worden verwarmd en passief gekoeld zonder gebruik van fossiele brandstoffen (géén gas), zodat de 34 appartementen het hele jaar door genieten van optimaal en duurzaam comfort. Daarnaast zorgt de heraanleg en uitbreiding van de binnentuin voor een groene, aangename omgeving voor de diverse gebruikers van de site.

De herbestemming van ‘de Mérode’ draagt ook bij aan de opwaardering van de omliggende buurt door het activeren van de verwaarloosde site. Bovendien komen er op het gelijkvloers ook twee publieke voorzieningen, naast kantoren en een gevarieerd aanbod van nieuwe kwalitatieve appartementen.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners