Hoe een tuinpad, oprit of terras verharden met kleiklinkers?

Kleiklinkers zijn een interessante oplossing voor de aanleg van verhardingen dankzij hun veelzijdig kleurenpallet en grote duurzaamheid. De Vandersanden Group somt hier vijf aandachtspunten op die bij de keuze voor de juiste klinker kunnen helpen.
Vijf tips voor het verharden van een tuinpad, oprit of terras

Kleiklinkers zijn een interessante oplossing voor de aanleg van verhardingen, wegens hun veelzijdig kleurenpallet en grote duurzaamheid. De Vandersanden Group somt hier enkele aandachtspunten op die bij de keuze voor de juiste klinker kunnen helpen.


    
Twee toepassingen van kleiklinkers: oprit en terras


1. Zorg eerst voor een goede ondergrond of fundering

Om te vermijden dat een terras na verloop van tijd verzakt, is een goede fundering een vereiste. Hiervoor is de kennis van de draagkracht van de bestaande ondergrond uitermate belangrijk. Ook speelt de toepassing van de verharding mee. Een oprit vereist een sterkere en aangepaste fundering dan een tuinpad. Voor een klein tuinpad mag worden uitgegaan van volgende opbouw: onderlaag van 150 mm straatzand (laag kalkgehalte om zoutuitbloeiing te vermijden) en hierop 50 mm grof zand.


2. De keuze voor de juiste klinker

Best wordt gekozen voor een klinker die een grote levensduur heeft en natuurlijk is. Kleiklinkers kunnen ook gemakkelijk hergebruikt worden, waardoor de ecologische impact beperkt blijft. De Vandersanden Group produceert bijvoorbeeld de HUWA kleiklinkers die een levensduur van 125 jaar bereiken.


3. Het gepaste legverband


Een verharding in kleiklinkers ontleent zijn stevigheid en esthetische waarde aan de manier waarop stenen ten opzichte van elkaar gerangschikt worden. Afhankelijk van het steenformaat zijn er verschillende verbanden mogelijk. Voor een oprit of een pad waarop gefietst wordt, is een stevig legverband nodig, dit zijn de zogenaamde keper– en elleboogverbanden. Voor tuinpaden en terrassen zijn een halfsteensverband of diagonaal verband ook geschikt. Belangrijk is ook een goede kantopsluiting te voorzien om te voorkomen dat klinkers gaan schuiven.


4. Invoegen

Als de klinkers geplaatst zijn is het tijd om ze in te voegen. Dit kan je best doen met brekerzand of basaltsplit. Brekerzand is een grof, hoekig zand dat voor een stabiele voeg zorgt. Basaltsplit kent een gradatie van 1 tot 3mm. Hierop heeft onkruid minder snel kans om te groeien. Het zand of split veeg je goed in de voegen. Veeg daarna het straatwerk schoon met een bezem en tril het straatwerk vervolgens af met een trilplaat. Deze is liefst voorzien van een teflon of rubberen zool, want dat voorkomt eventuele beschadigingen aan de klinkers. Vervolgens voeg je opnieuw in tot de voeg maximaal gevuld is en borstel je de kleiklinkers schoon.


5. Onderhoud is niet nodig


Kies je voor de juiste kleiklinkers op de juiste plaats met een goede verwerking, dan vragen ze nauwelijks onderhoud. Wil je de kleiklinkers toch reinigen dan raden we het af om een hogedrukreiniger te gebruiken. Je kan ze wel borstelen. Eventuele witte uitslag kan je verwijderen door met water te schrobben.
Deel dit artikel:
Onze partners