Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Architectura en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

Voor de productie van biogebaseerde bouwmaterialen heeft het zin om bij de landbouw te rade te gaan. Boeren kunnen erg veel van die bouwmaterialen laten groeien, maar vandaag werken de meeste boeren nog aan de voedselvoorziening. Liggen er voor hen kansen in biogebaseerde bouwmaterialen? “Absoluut”, vertelt Mathieu Hendrickx stellig. “Hennep is altijd aanwezig geweest in onze streken. Het is pas in de loop der jaren dat andere zaken, zoals veevoeders, belangrijker zijn geworden.”

EXIE NV zet onder andere in op die hennep. “Met het telen van hennep hebben we dit jaar echt onze bijdrage geleverd”, aldus Hendrickx. “We zijn voor het eerst een eigen verwerkingslijn gestart om hennep te kunnen ontvezelen. We hebben nu contracten afgesloten om 120 hectare te verwerken. De ambitie is om volgend jaar naar 500 hectare te gaan.”

Net omdat de focus van heel wat boeren zich op onze voedselvoorziening richt, stelt de vraag zich of er wel voldoende ruimte is om aan de vraag naar biogebaseerde bouwmaterialen te voldoen. “De gronden zijn beschikbaar. Veel boeren kijken wel eens naar andere gewassen.” Ook de klimaatverandering speelt hierin een rol, in het voordeel van biogebaseerde materialen. “Door de droge zomers mislukken er al eens oogsten. Hennep heeft daar geen last van, het gebruikt heel weinig water. Eenmaal geworteld groeit het door, wat voor zomer het ook is.”

Biogebaseerde voor(oor)delen

Biogebaseerde bouwmaterialen zijn nog niet algemeen geïntroduceerd, wat maakt dat nog niet iedereen vertrouwd is met het fenomeen. Dat zorgt voor heel wat vooroordelen. Hoog tijd om die vooroordelen naast enkele echte voordelen te leggen, zoals we in de podcast horen. Een belangrijk voordeel, stelt Mathieu Hendrickx, bevindt zich in het binnenklimaat. “Als je in een biogebaseerde woning woont, zal je zien dat de materialen ervoor zorgen dat het gekoelde binnenklimaat het hele jaar constant is. Dat is een wereld van verschil met petrochemische materialen of mineralen, die in de winter goed isoleren, maar in de zomer zorgen voor grote hitte binnenshuis.”

Over biogebaseerde bouwmaterialen hoor je soms ook dat ze minder lang zouden meegaan. “Eigenlijk is dat grappig”, vindt Hendrickx. “Want de materialen waarvan mensen denken dat ze lang meegaan, bestaan nog maar 50 of 60 jaar. De materialen die wij gebruiken bestaan al duizenden jaren en zitten in de gebouwen die we al lang kennen. Bokrijk zit er vol mee, dat staat er nog altijd.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder.

Deel dit artikel:
Onze partners