Het Sint Janshospitaal in Brugge is één van de oudste ziekenhuizen in Europa dat behouden is gebleven. Dit indrukwekkende historische gebouw dat vandaag de dag als museum wordt gebruikt, herbergt meesterwerken van Hans Memling evenals hedendaagse kunstwerken. Het trekt kunstliefhebbers uit alle werelddelen aan en is indrukwekkend door zijn net zo opmerkelijke architectuur en geschiedenis. Na een complete make-over gooide het Museum Sint-Janshospitaal eind vorig jaar de deuren open met een volledig nieuwe museumopstelling én lichtplan van Chris Pype Licht.
Een essentieel kenmerk van het Sint Janshospitaal zijn de hoge plafonds die een bijzondere uitdaging vormen voor de verlichtingstechniek. Aangezien het niet mogelijk was om in de oude balken te boren, werd er een speciale oplossing gevonden om de verlichting veilig en doeltreffend aan de plafonds te monteren. Door de montage van de spanningsrails van ERCO aan het plafond konden optimale verlichtingshoeken worden gewaarborgd.
De plafondhoogtes in het historische gebouw variëren tussen 2,18m en 11m. Daarom werden spots met de identieke stralingshoeken en een besturing die kan worden aangepast, ingezet, die voor verschillende plafondhoogtes geschikt zijn. Dankzij de uitstekende antiverblinding is het mogelijk om zelfs zeer grote schilderijen zonder reflectie vanaf hoge plafonds te verlichten. Dit was cruciaal om een prettige visuele omgeving te scheppen.
Een ander belangrijk aspect van het verlichtingsconcept was het aanpassingsvermogen voor de bezoekers. Door het systeem is het voor de bezoekers eenvoudiger om van lichtere zones naar tentoonstellingsruimtes met lagere verlichtingsniveaus te gaan en zich visueel hieraan gemakkelijker aan te passen. Dit verbetert de totale belevenis aanzienlijk, met name voor oudere bezoekers die meer tijd nodig hebben om aan lage lichtsterktes te wennen.
Hoewel de tentoonstellingsinrichting op dit moment voor een levensduur van 8-10 is gedimensioneerd, werden meer spanningsrails geïnstalleerd dan oorspronkelijk noodzakelijk was om de toekomstige flexibiliteit bij de aanpassing van de verlichting te waarborgen. Het resultaat is een verandering van een eenvoudige naar een verfijnde verlichting die de objecten en expositiestukken tot leven wekt.