De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. De productie van cement alleen al bedraagt 8% van het totaal. Deze cijfers zijn hallucinant hoog en vragen een bewustere aanpak van het bouwproces. Arcadis blijft voor deze uitdaging niet aan de kant staan en schrijft mee aan een circulair verhaal.
Circulair bouwen klopt volledig op papier, maar eens je met de laarzen in de modder staat merk je dat het in de praktijk niet altijd zo eenvoudig is. De planning van een project beperkt mogelijkheden, aanbestedingsformules maken het complex om innovatieve stappen uit te proberen en een perfect draaiboek om dit uit te voeren bestaat nog niet.
75 toiletpotten
Circulariteit is ook meer dan lukraak hergebruik van materialen. Met het ‘redden’ van een palet oude bakstenen en 75 toiletpotten kom je er niet. Gelukkig zien we steeds meer creatieve en innovatieve bedrijven die inspelen op de materialen die uit een sloop vrijkomen. Zo vinden bijvoorbeeld rotswol, gipskarton en roofing ook stilaan hun weg naar recyclage.
Stadhuis Roeselare
Als ontwerp- en studiebureau met een sterke focus op duurzaamheid neemt ook Arcadis initiatief om de shift naar hergebruik en circulariteit in de bouw te versnellen. Het team ‘circulair bouwen’ werkt momenteel onder andere aan het ontwerp van het nieuwe stadhuis Roeselare dat zo veel mogelijk zal voldoen aan alle duurzaamheidsprincipes. De optimalisatie en organisatie van een circulaire aanpak maakt hier mee deel van uit.
Hierin worden we ondersteund door Vlaanderen Circulair, een initiatief van de Vlaamse overheid die de mindshift naar een circulaire economie helpt realiseren.